Najzdravije povrće koje ovaj mjesec trebate jesti - a mnogi zaboravljaju

Foto: Shutterstock

Prosinac obično povezujemo s teškom, blagdanskom hranom - pečenjima, kolačima i bogatim obrocima. No istovremeno, ovo je mjesec u kojem sezonske namirnice mogu biti iznenađujuće nutritivno jake, pristupačne i idealne da malo "olakšamo“ tanjure između svečanih obroka.

Sezonsko povrće i voće u prosincu je često svježije, punije nutrijenata i ukusnije nego kad ga jedemo izvan sezone, a može odigrati veliku ulogu u jačanju imuniteta tijekom hladnijih dana. U nastavku izdvajamo koje su to namirnice najbolje za jesti u prosincu - i zašto.

Zimsko povrće: kelj, kupus i korjenasto povrće nose sezonu

Zima je vrijeme kad povrće iz "skromne" kategorije postaje prava zvijezda prehrane. Kelj, kupus, prokulice, mrkva, celer i cikla savršeno podnose hladnoću, a sadržavaju mnoštvo vitamina i minerala.

Kelj i kupus najjači su aduti prosinca - prepuni su vitamina C, vlakana i fitonutrijenata koji prirodno podržavaju rad imuniteta. Osim toga, lako se probavljaju kada se kratko pirjaju, kuhaju ili pripremaju u juhama.

Korjenasto povrće, poput mrkve i celera, izvrsno je za variva i lagane zimske juhe. Bogato je vlaknima i antioksidansima te daje energiju bez velikog opterećenja probave, što je idealno ako se želite malo uravnotežiti između blagdanskih gozbi.

Cikla je još jedan prosinački favorit - odlična je za cirkulaciju, sadrži folate i učvršćuje osjećaj sitosti, a u salatama ili pečena postaje pravo zimsko superfood jelo.

>> Salata od kelja i prokulica

Sezonsko voće: agrumi i jabuke za imunitet i sitost

Prosinačko voće možda ne djeluje glamurozno kao ljetne breskve ili bobičasto voće, ali je izuzetno korisno u hladnim danima.

Agrumi - naranče, mandarine, grejp - nalaze se u svojoj najboljoj sezoni. Osim što su bogati vitaminom C, prirodno hidratiziraju tijelo, osvježavaju nakon teže hrane i pomažu u smanjenju umora.

Jabuke, koje se zimi često podcjenjuju, prava su riznica vlakana (posebno pektina), što ih čini idealnima za probavu  važnu stavku u prosincu. Možete ih jesti sirove, pečene ili dodati u tople zobene kaše i zdrave deserte.

Kruške također zaslužuju mjesto na stolu - slatke su, nježne za želudac i idealne za kombiniranje s orašastim plodovima, još jednim zimskim nutritivnim favoritom.

>> Punjene pečene jabuke

Iako je prosinac poznat kao mjesec teže i bogatije hrane, upravo tada se na tržnicama i policama nalaze neke od najzdravijih sezonskih namirnica. Kelj, kupus, naranče, jabuke, cikla i korjenasto povrće mogu biti savršena ravnoteža svim blagdanskim guštima. Uz malo kreativnosti, lako se uklapaju u svakodnevnu prehranu – i čine da se osjećamo laganije, snažnije i spremnije za izazove zimskih dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.