Poljska delicija za koju zna cijeli svijet, a ime joj u prijevodu znači "baka"

Foto: Index

Babka je raskošan slatki kruh od dizanog tijesta, poznat po svojim predivnim slojevima i bogatom punjenju. Iako se može puniti raznim nadjevima, od voća do orašastih plodova, čokoladna verzija je apsolutni klasik koji osvaja na prvi zalogaj. 

jena priprema zahtijeva malo truda i vremena, no rezultat je toliko spektakularan da se svaka minuta isplati. Idealna je za posebne prilike, blagdanski doručak ili jednostavno kada se želite počastiti desertom koji izgleda i ima okus kao da je stigao iz najbolje pekarnice.

Ovaj slatki kruh potječe iz Poljske, gdje se tradicionalno priprema u vrijeme Uskrsa. Zanimljivo je da sama riječ "babka" na poljskom znači "baka", što možda aludira na njen tradicionalni, utješni karakter.

Vrijeme pripreme je oko 45 minuta, a peče se dodatnih 45 minuta. Ukupno vrijeme, uključujući dizanje tijesta i hlađenje, iznosi nešto više od tri sata. Recept je zahtjevnije pripreme, a navedene količine dostatne su za 8 porcija.

Sastojci

Za tijesto:

  • suhi kvasac
  • punomasno mlijeko, mlako
  • šećer
  • glatko brašno
  • sol
  • jaje, sobne temperature
  • ekstrakt vanilije
  • maslac sobne temperature

Za nadjev:

  • otopljena tamna čokolada (minimalno 70% kakaa)
  • maslac
  • šećer
  • kakao
  • sol
  • tostirani i nasjeckani lješnjaci

Za premaz:

  • jaje
  • voda

Priprema

Započnite s pripremom tijesta. U manjoj posudi sjedinite kvasac, mlako mlijeko i prstohvat od pripremljene dvije žlice šećera. Dobro izmiješajte i ostavite 10 do 15 minuta da se kvasac aktivira i zapjeni.

U posudi od miksera s nastavkom za tijesto pomiješajte brašno, sol i ostatak šećera. Dodajte jaje, vaniliju i aktiviranu smjesu s kvascem. Miksajte na manjoj brzini 2 do 3 minute dok se ne počne formirati tijesto. Ako vam se čini suho, dodajte još do 50 ml mlijeka. Povećajte brzinu na srednju i nastavite mijesiti još desetak minuta, dok tijesto ne postane mekano i glatko.

Smanjite brzinu miksera na najnižu pa postepeno dodavajte maslac, komad po komad. Pričekajte da se svaki komad u potpunosti sjedini s tijestom prije dodavanja sljedećeg. Kada ste umiješali sav maslac, pojačajte brzinu na srednju i miksajte još 5 minuta dok tijesto ne postane vrlo mekano i glatko. Prebacite ga u nauljenu posudu, čvrsto prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu sat do sat i pol da udvostruči volumen.

Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. U mikrovalnoj pećnici ili na pari otopite maslac i tamnu čokoladu. Dodajte sol, kakao i šećer pa dobro izmiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Ostavite smjesu da se ohladi.

Kalup za kruh (štrucu) lagano namastite i obložite papirom za pečenje. Na lagano pobrašnjenoj podlozi razvaljajte dignuto tijesto u pravokutnik dimenzija otprilike 40 x 64 cm. Ravnomjerno ga premažite pripremljenim i ohlađenim nadjevom od čokolade te pospite tostiranim i nasjeckanim lješnjacima.

Počevši s duže strane, čvrsto zarolajte tijesto u roladu. Roladu zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena kako bi se stisnula i lakše rezala.

Ohlađenu roladu izvadite iz hladnjaka. Oštrim nožem prerežite je po dužini na dva jednaka dijela. Dobivene polovice ispletite u pletenicu, pazeći da prerezana strana s vidljivim slojevima bude okrenuta prema gore. Pažljivo prebacite pletenicu u pripremljeni kalup.

Lagano prekrijte kalup plastičnom folijom i ostavite babku na toplom mjestu još 45 minuta da dodatno naraste. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

Prije pečenja, umutite jaje s jednom žlicom vode i time premažite naraslu babku. Pecite 40 do 45 minuta, dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Izvadite je iz pećnice i ostavite da se u potpunosti ohladi prije rezanja i posluživanja.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.