Novi trend na hrvatskoj restoranskoj sceni - gostovanja

Ilustracija: Shutterstock

AKO STE u zadnjih nekoliko tjedana bacili oko na društvene mreže i profile nekih hrvatskih i zagrebačkih restorana, mogli ste vidjeti kako mnogi od njih trenutno vrijedno rade na gostovanjima vrijednima pažnje. Od pizza, preko tradicionalne hrvatske, pomalo i zaboravljene hrane, do sushija i popularnih chefova, događa se svašta zanimljivo.

I dok se nadamo da će ovakve stvari prodrijeti i u neke druge stilove, poput roštiljarni ili burger barova, pa da i na tim poljima gosti pojedinih objekata dobiju priliku upoznati se s nečim novim, u nastavku vam donosimo informacije o aktualnim gostovanjima na hrvatskoj sceni. Neka su rasprodana, neka će se tek dogoditi, a na nekima smo bili i sami pa vam prenosimo dojmove.

1. Franko's

Najbolja pizzeria u Hrvatskoj, jedina na listi 50 najboljih u svijetu izvan Italije, još je krajem prošle godine u želji da Zagrebu i Hrvatskoj predstavi nešto novo iz svijeta pizze, krenula u seriju gostovanja inozemnih pizzaiola. Prva gošća bila je Suzana Doroški.

>> Franko's krenuo s gostovanjima inozemnih pizzaiola, bili smo na prvoj večeri

Nakon blagdanske stanke nastavljaju s gostovanjima, pa se danas kod njih jede pizza koju peče ekipa iz ljubljanskog Pop'sa, inače 40. na listi 50 Top Pizza (Franko's je trenutno 43.), a u ponedjeljak, 29.1. u Zagreb dolazi nagrađivani talijanski pizzaiolo Vincenzo Nese.

Veljaču otvaraju svojim gostovanjem, pa tako majstori iz omiljenog Franko'sa u četvrtak, 1.2. svoje pizze predstavljaju u Beogradu, gdje će im domaćin biti pizzeria Majstor i Margarita (33. na listi 50 Top Pizza).

2. ManO2

Ana Roš, najbolja slovenska chefica i trenutno treća najbolja chefica na svijetu, sutra dolazi u zagrebački ManO2. Roš će uz prisustvo svog kuharskog tima predstaviti svoj nedavno otvoreni restoran JAZ u Ljubljani. Uz Hrvoja Kroflina iz restorana ManO2, pripremit će 6 sljedova za 175 € po osobi. Inače, ova večera je u samo nekoliko sati od najave bila rasprodana.

>> Ana Roš dolazi u Zagreb, cijena večere je 175 eura

3. SOL

SOL, restoran chefa Mate Jankovića u centru Zagreba, uveo je početkom godine novi koncept, a to su posebno organizirane večeri na kojima će ugostiti poznate hrvatske chefove. Prvi njihov gost ove sezone je David Skoko, koji će kuhati u četvrtak, 8.2., a večere kod Skoke rasprodane su brzinom svjetlosti.

Sada su najavili novi datum i novog chefa - Denija Srdoča iz riječkog Neba, jednog od 11 hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom, te vlasnika bistroa Hidden, koji u Jankovićevu SOL dolazi 29.2. ove godine.

>> Mate Janković u restoran u centru Zagreba uvodi novi koncept - gostovanja chefova

4. Rougemarin

U zagrebačkom Rougemarinu Marina Medaka smo prije manje od tjedan dana bili na večeri koju je pripremao Dino Galvagno. Bila je to večera u četiri slijeda naziva "Nije gourmet večera", u čiji fokus su stavljeni proizvodi ličke Plješevice, svinja pasmine mangalica, lički krumpir te proizvodi od domaćeg mlijeka iz Lapačke doline.

>> Večera kod Galvagna: Kobasice od mangalice, lička basa, žemlovka s borovnicama

Nadamo se kako će ovakvih gostovanja u Rougemarinu biti više, dok se u njihovom "gradskom" lokalu, odnosno Rougemarin Cityju, već nekoliko tjedana održavaju omakase večere, koje odabranim danima u tjednu priprema sushi chef Mladen Križanović.

>> U Zagrebu se odnedavno održavaju omakase večere. Bili smo na jednoj, ovo su dojmovi

5. Beška

Da se malo odmaknemo od Zagreba, idemo do čakovečke Beške, boutique bistroa smještenog u mirnom čakovečkom kvartu s dozom francuskog šarma, kako oni sami kažu, a u kojem 17.2. za ručak od 13 te za večeru od 19 sati gostuju Matija Bogdan i Maša Salopek. Uz njih dolazi i sommelier Siniša Lasan, a cijena po osobi je 135 €.

Inače, Matija Bogdan trenutno je executive chef za Aminessove restorane na Krku i Korčuli, a Maša Salopek je nakon Hiše Franko u Sloveniji i titule najbolje slastičarke svijeta u izboru Best Chef Awards, sada u Rovinju kao head pastry chefica u restoranu Cap Aureo.

Pročitajte više