Od šume do staklenke: Kako je žumberački OPG razvio namaz od kestena

Foto: OPG Štenta

IMALI smo priliku razgovarati s Danijelom Štentom, vlasnicom OPG-a Štenta koji se nalazi u Parku prirode Žumberak i zaštićenom području ekološke mreže Europske unije, Natura 2000. OPG Štenta je nastao 2018. godine kada su Danijela i njen suprug Ivica započeli zajednički život i spojili dva odvojena OPG-a.

Na svom gospodarstvu imaju nasade jagoda, malina, aronije, jabuka, šljiva, krušaka i višnje, od kojih u vlastitom pogonu za preradu proizvode sokove, sirupe i džemove. Danijela i Ivica se brinu i za 60 pčelinjih zajednica te proizvode med i razne proizvode od meda, a od pčelinjeg voska proizvode i prirodnu kozmetiku.

Na brežuljku uz nasade posjetitelji ovog obiteljskog gospodarstva mogu susresti i dvije neobične životinje, ljame Mayu i Tomicu. Prijateljski su nastrojene i znatiželjne, mogu težiti do čak 200 kg, a često dožive dvadeset i više godina. Ipak, više od slatkih životinja zanimala nas je njihova najnovija kreacija, namaz od kestena pod imenom Kestenmaza.

Nešto novo i neobično

Na ideju za namaz od kestena došli su tijekom ljeta 2022. godine dok su intenzivno razmišljali kako u ponudu uključiti nešto novo i neobično.

"Kako smo prošlog ljeta kupili novi pogon za preradu voća, dok smo radili sok od jabuke, prišao mi je suprug i rekao kako bi ovaj pogon bio idealan i za proizvodnju kesten pirea. S obzirom na to da se nalazimo u samom Parku prirode, okruženi kestenovim šumama, nije nam dugo trebalo da se odvažimo i krenemo s proizvodnjom novog proizvoda, namaza od kestena", govori nam Danijela.

Inače, jedna staklenka od 220 grama košta 4 eura, odnosno 30 kuna.

Kesteni iz obližnjih šuma

Kako doznajemo, Kestenmaza nastaje od kesten pirea koji proizvode na gospodarstvu, a kestene skupljaju sami u šumama koje se nalaze u njihovoj neposrednoj blizini.

Prilikom procesa proizvodnje, kesteni se prvo kuhaju, a zatim stavljaju u stroj koji im čisti ljusku te ih pasira u pire. Pire ponovno ide na termičku obradu i tada mu se dodaju ostali sastojci prema recepturi namaza, a u sterilne staklenke se puni dok je još uvijek vruć.

"Tek smo prošle jeseni krenuli s proizvodnjom namaza, i za početak smo odlučili preraditi oko jednu tonu kestena. Očekujemo da ćemo sljedeće jeseni, kad krenemo i s novom recepturom, preraditi puno veće količine kestena s obzirom na to da su reakcije kupaca bile vrlo pozitivne i prve su količine brzo rasprodane", ispričala nam je Danijela.

Primili su brojne upite za Kestenmazu bez šećera i bez čokolade, pa su ubrzo razvili nove, veganske kombinacije okusa za koje uskoro očekuju primitak oznake V-label.

Sokovi su im najveći hit

"Svi naši proizvodi nastaju od svježeg voća uzgojenog na našem OPG-u. Najprodavaniji su sokovi koji sadrže 100% voća te ne sadrže dodatke poput konzervansa, vode, šećera, pojačivača okusa, umjetnih aroma i bojila, a voće je prešano i pasterizirano u našem pogonu za preradu. Džemovi pak sadrže minimalne količine šećera. Kvaliteti sigurno doprinosi što u čitavom ciklusu proizvodnje sudjelujemo sami, što prepoznaju naši kupci, ali i potvrđuju brojni certifikati i diplome koje smo dobili kao potvrdu za naš rad i kvalitetu", kaže Danijela.

Kestenmaza kocke s kakaom

Na pitanje o tome na koji način najviše voli koristiti proizvode sa svog imanja u vlastitoj kuhinji, Danijela nam otkriva da posebno uživa u pripremi slastica.

"Obično koristim naše džemove, namaze, med, ali i svježe voće. Naravno, neizostavne su palačinke, ali i peciva i kiflice s raznim nadjevima", kaže ona, a dobili smo recept za njene najdraže Kestenmaza kocke, možete ga pronaći na ovom linku.

Izazovi u proizvodnji

Danijela napominje kako je poljoprivreda nepredvidiva jer ovisi o vremenskim prilikama i prirodi na koju ne mogu utjecati. 

"Trudimo se spriječiti ili ublažiti štetu koje nepovoljni vremenski uvjeti mogu prouzročiti na razne načine. Tako se od mraza branimo zaštitnim folijama i dimljenjem, protiv suše navodnjavanjem, a protiv tuče sustavom za zaštitu protiv tuče (u nasadu malina). Unatoč tome svake godine neka od kultura koju proizvodimo pretrpi neku od šteta, ali naša je prednost u tome što proizvodimo različite vrste voća i med", objašnjava nam Danijela.

Planovi za budućnost

Trenutno su pri kraju projekta proširenja djelatnosti na usluge smještaja u dva apartmana i drvenoj kući.

"Gostima ćemo ponuditi opciju doručka koji će sadržavati naše proizvode, stoga očekujemo povećanje proizvodnje i prodaje, kao i prihoda ostvarenih poslovanjem OPG-a", pojasnila je. Uzbuđeni smo vidjeti što budućnost nosi za ovu farmu.

Pročitajte više