Ova je namirnica odlična zamjena za meso, 200 g košta 1.72 eura

Foto: Index

SOJA je mahunarka porijeklom iz istočne Azije i čest je sastojak u veganskoj prehrani, a jedan od najpoznatijih sojinih proizvoda svakako su sojine ljuspice. Dostupne u mnogim trgovinama, odličan su izvor kvalitetnih proteina, zbog čega su sjajna zamjena za meso, pa ih vegani obožavaju.

Što su zapravo sojine ljuspice?

Sojine ljuspice ili ljuskice dobivaju se kuhanjem na pari i valjanjem oljuštene soje, a od njih se može napraviti svašta. Pripremaju se kao mljeveno meso pa se od njih mogu napraviti bolonjez, lazanje, popečci i brojna druga jela koja se tradicionalno prave s mljevenim mesom.

Osim što su toliko svestrane, sojine ljuspice nevjerojatno su zdrave i dobre za naš organizam - snižavaju povišene razine masnoća u krvi, sadrže malo ugljikohidrata i imaju nizak glikemijski indeks, a dobre su i za zdravlje žena u menopauzi.

Kako se pripremaju?

Priprema sojinih ljuspica ne može biti jednostavnija - dovoljno je preliti ih kipućom vodom, dodati malo soli i ostaviti ih otprilike pola sata da nabubre. Nakon toga se ocijede, kako bi iz njih izašla sva voda, a dalje se pripremaju kao mljeveno meso.

Prilikom pripreme treba imati na umu da sojine ljuspice nabubre, pa nije potrebna velika količina - po osobi je dovoljno 25 do 40 grama sojinih ljuspica. Ako ih planirate pripremati, možete ih pronaći u Sparu - tamo 200 g ovih Encianovih košta 1.72 eura, no ima ih i u svim drugim trgovinama. A evo i jednog super recepta.

Recept sa sojinim ljuspicama

Od ove namirnice može se napraviti svašta, a mi smo pronašli recept za sojine pljeskavice. Bit će vam potrebno 150 g sojinih ljuspica, 2 glavice luka, jedan režanj češnjaka, 2 mrkve, 2 krumpira, komad kruha, 200 g brašna i začini po želji.

Ljuspice prvo potopite u kipućoj vodi i ostavite da nabubre, a za to vrijeme u blenderu izradite luk, češnjak, mrkve i krumpire. Tu mješavinu zatim sjedinite sa sojinim ljuspicama i začinite, a kruh namočite u vodu, natrgajte ga i dodajte smjesi sa sojinim ljuspicama. Dodajte brašno i oblikujte u popečke, a zatim ispecite na ulju ili u pećnici na 200 stupnjeva.

Pročitajte više