Ovdje je jeo Nikola Tesla, Mark Twain slavio rođendan, a rado je svraćao i Kennedy

Editorial credit: Sean Pavone / Shutterstock.com

NEDAVNO se u priči vezanoj za zagrebački Boogie Lab, gdje smo prvi doznali kako se šire u New York, spominjao Delmonico's.

>> Index doznaje: Vlasnici Boogie Laba traže 100 ljudi, otvaraju i lokal u New Yorku

"Zajedno s našim partnerima otvorili smo zajedničku firmu u New Yorku - Boogie Lab USA. Jedan od najpoznatijih restorana iz njihovog velikog portfolija je Delmonico's, ikona restoranske scene u New Yorku čija tradicija datira još iz davne 1827. godine. Tu su zalazila mnoga poznata lica svjetske scene, a nama najzanimljiviji gost je naš legendarni Nikola Tesla te nam je iznimna čast da baš na toj lokaciji otvaramo prvi Boogie Lab van naših granica", rekli su iz Boogie Laba prošli mjesec, a mi vam danas donosimo malu priču o tom kultnom njujorškom mjestu.

Sve je počelo u 19. stoljeću

Njujorški Delmonico's je jedan od najpoznatijih restorana u svijetu i simbol luksuza i elegancije. Ovaj ugledni restoran, smješten u srcu Manhattana, ima bogatu povijest koja seže unatrag gotovo 200 godina. Povijest Delmonico'sa započinje 1827. godine, kada su braća Giovanni i Pietro Delmonico otvorili prvu verziju restorana u obliku kafića u William Streetu. 

Restoran se ponosio time što je prvi uveo mnoga poznata jela, uključujući jelo Delmonico steak, koje je postalo sinonim za visokokvalitetno meso pripremljeno na grillu. Osim toga, Delmonico's je popularizirao i pojmove poput "a la carte" menija, koji omogućava gostima da sami biraju što će naručiti iz široke ponude jela.

Gosti su dolazili u Delmonico's kako bi se počastili najboljim jelima i uslugom, a restoran je postao omiljeno mjesto za proslave, poslovne ručkove i romantične večere. Delmonico's je također imao značajnu ulogu u društvu New Yorka tijekom 19. i 20. stoljeća. Bio je omiljen restoran mnogih slavnih ličnosti, političara i poslovnih magnata i ondje su se odvijali važni sastanci i događaji.

I danas je simbol uspjeha

Danas Delmonico's ostaje jedan od najprestižnijih restorana u New Yorku. I dalje nudi vrhunsku hranu i uslugu te privlači goste iz cijelog svijeta. Restoran je pretrpio nekoliko renovacija tijekom godina kako bi zadržao svoj klasični šarm, ali i prilagodio se suvremenim potrebama gostiju.

Njegova bogata povijest i naslijeđe čine ga jednim od najvažnijih restorana u Sjedinjenim Američkim Državama i svijetu. Na njihovom jelovniku možete pronaći raznolik izbor jela, posebno fokusiranih na mesne specijalitete.

Cijene u Delmonico'su su uvijek bile visoke, a najpoznatije jelo Delmonico steak često se poslužuje s raznim umacima i prilozima. Cijena se kreće između 45 i 80 dolara, ovisno o dodacima. Vrlo je tražen i Filet Mignon, Lobster Newburg - specijalitet s jastogom i kremastim umakom, te Rack of Lamb, odnosno janjeći kotleti na njihov način.

@secretnyc_ [🔗 in bio] Dine with us at Delmonico’s Steakhouse after its 3-year closure 😋🥩 #mysecretnyc #delmonicos #nycsteakhouse ♬ When You’re Smiling - Frank Sinatra

Tamo je jeo i Nikola Tesla

Delmonico's je tijekom godina ugostio mnoge slavne osobe iz svijeta zabave, politike, financija i kulture. Restoran je bio omiljeno mjesto za slavne i utjecajne ličnosti koje su posjećivale New York, kao što su američki predsjednik Abraham Lincoln, koji je često boravio u Delmonico'su tijekom svojih posjeta New Yorku. Navodno mu je njihov steak bio najdraže jelo.

Slavni engleski pisac Charles Dickens također je bio gost u Delmonico'su tijekom svojih turneja po Sjedinjenim Američkim Državama, ali i Mark Twain se često povezivao s restoranom, a postoji i dokaz kako je upravo tamo slavio svoj 70. rođendan.

I Nikola Tesla bio je redoviti gost Delmonico'sa i koristio je restoran kao mjesto za sastanke i druženja, a mjesto nije zaobilazio ni John F. Kennedy. Kažu i kako je poznati financijski magnat J.P. Morgan bio čest gost u Delmonico'su tijekom zlatnog doba New Yorka.

Pročitajte više