IAKO JESEN službeno još uvijek nije stigla, vrijeme nam govori suprotno, a ovi jedva dočekani kišni dani pozivaju nas da upalimo pećnice i krenemo pripremati sve te silne jesenske deserte o kojima maštamo cijelo ljeto.
Ako uz to želite zaposliti i djecu, napravite ove simpatične keksiće - recept je podijelila naša čitateljica Ivana Miljanović u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? i idealni su za poslužiti uz šalicu kave ili čaja.
Prhki čajni keksići
"Preslatki su", "Predivni", pišu ljudi u komentarima, a ako želite napraviti ovakve keksiće, bit će vam potrebno tek pet sastojaka:
- 400 g oštrog brašna
- 1 vanilin šećer
- 80 g šećera u prahu
- 250 g maslaca
- 2 žumanjka.
U posudi pomiješajte brašno, vanilin šećer, šećer u prahu i hladni maslac koji ste tek izvadili iz hladnjaka. Maslac prekrijte suhim sastojcima, a zatim ga naribajte u smjesu te ga svako toliko ponovno umočite u suhe sastojke, kako biste ga lakše naribali.
Sada u smjesu dodajte i žumanjke pa rukom umijesite glatko tijesto. Tijesto prvo mijesite u zdjeli, a zatim ga prebacite na radnu površinu. U početku će možda izgledati suho, no nemojte dodavati nikakve mokre sastojke i samo nastavite mijesiti. Kada umijesite tijesto, stavite ga u vrećicu za zamrzavanje i stavite ga u zamrzivač na 15 minuta.
Radnu površinu pospite brašnom i tijesto izvadite iz zamrzivača pa ga razvaljajte na debljinu od 1 cm. Tijesto oblikujte uz pomoć modlica po želji pa keksiće poredajte na lim za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, otprilike 7 minuta. Ostavite da se ohlade pa ih poslužite uz kavu ili čaj.