Ovo domaće grožđe iskoristit ćemo za sočni kolač, slasnu štrudlu i hrskavu focacciu

Foto: Index

U DRUGOJ polovici devetog mjeseca u fokusu su šljive, jabuke, grožđe, zanemarimo li ovog trena povrće. O šljivama smo već pisali, o jabukama isto, a danas je na redu grožđe. Bijelo, crno, rozo, sitnijih ili krupnijih bobica, prilično je svejedno kad se poželimo naših omiljenih deserata s grožđem. Ovo s gornje fotografije našli smo na zagrebačkoj tržnici Kvatrić, i to za 12 kuna po kilogramu. Nismo mogli ne kupiti jednu kilu i za vikend prirediti jesensku gozbu.

Bakin kolač s grožđem

Sočni biskvit koji je toliko običan, jeftin i jednostavan za pripremu da ga mogu ispeći i mala djeca volimo u kombinaciji s raznim voćem (prošli vikend pekli smo ga sa šljivama), a recept za verziju s grožđem možete pronaći OVDJE.

Štrudla s jabukama i grožđem

Vučeno tijesto punjeno slatkim voćem zvuči tako obično, a toliko je posebno. Štrudle su deserti kojima nikad nećemo moći reći ne, a tako je i s ovom koja vrišti - jesen! Recept vas čeka OVDJE. Ako niste vješti ili voljni razvlačiti tijesto, slobodno "varajte" s kupovnim.

Focaccia s grožđem

Ta tanka pogača, od koje se ne možemo odvojiti otkako smo je prvi put zamijesili i ispekli, može se spojiti s raznim dodacima, od svega kojeg zrnca krupne morske soli do cherry rajčica, maslina, a sada i grožđa.

Imamo prijedlog - za vikend pozovite ekipu kod sebe na druženje, ispecite ovu focacciu zbog koje će vas svi pitati kako ste se uopće sjetili ove neobične kombinacije, koja tako dobro funkcionira, i poslužite je uz par vrsta sira, a slobodno na dasku ubacite i pokoju šnitu suhe domaće kobasice. Recept za focacciu je OVDJE, jednostavan je.

Lungić u umaku od grožđa

Iako se kaže kako šećer dolazi na kraju, odlučili smo ići obrnutim redoslijedom pa smo za kraj ostavili ovo mesno jelo za koje recept možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više