Ovdje se prodaje najbolji baguette u Parizu, godinu dana dostavljat će ga Macronu

Foto: Instagram/Xavier Netry

FRANCUSKI baguette njihovo je nacionalno blago - hrskavi, duguljasti kruh koji se u Francuskoj obavezno mora probati, s kriškom sira ili premazan maslacem i džemom, kako ga Francuzi obično jedu za doručak.

Oni toliko vole ovaj svoj kruh da glavni grad Francuske svake godine dodjeljuje nagradu za najbolji baguette. Da, to postoji, a nedavno je dodijeljena nagrada za najbolji pariški baguette u 2024. godini.

Strogi kriteriji

Već 31 godinu Syndicat des Boulangers-Pâtissiers du Grand Paris, odnosno pariški sindikat pekara, u glavnom gradu okuplja majstore pekare kako bi odlučili koji je najbolji baguette u gradu, a najbolji pariški baguette ocjenjuje se prema pet kriterija - kvaliteta pečenja, okus, konzistencija mrvica, izgled i rupice u kruhu.

Osim toga, svaki je kruh morao zadovoljiti i još neke kriterije - svaka štruca mora biti dugačka između 50 i 55 centimetara, težiti između 250 i 270 grama i imati udio soli od 16.8 grama po kilogramu brašna.

Tko je pobjednik?

Pekara Utopia u 11. pariškom arondismanu osvojila je ovogodišnju nagradu za najbolji baguette i tako postala novi dobavljač Elizejske palače za narednu godinu, a baguette pekara Xaviera Netryja pobijedio je čak 173 druga baguettea.

Njegova tajna za izvrstan baguette? Sourdough ili kiselo tijesto, a za francuski RTL podijelio je tajnu svog najboljeg baguettea. "Koristim bananu i limun, koje pomiješam s brašnom i vodom i ostavim da dugo fermentiraju. To je dug proces", kaže ovaj pekar. Osvajanjem ove nagrade ne samo da će predsjednika Macrona od sad opskrbljivati svojim kruhom već je osvojio i novčanu nagradu od 4 tisuće eura.

Pročitajte više