Idućeg petka održava se Dan vrgoračkih jagoda, imamo sve detalje

Foto: Zvonimir Barisin/Pixsell

VRGORAC je poznat po najmirisnijim i najukusnijim jagodama, a cijeli jedan dan posvećen je upravo njima. I ove se godine tako obilježava Dan vrgoračkih jagoda, i to idućeg petka, 3. svibnja, na gradskoj fontani i igralištu OŠ Vrgorac.

Dan vrgoračkih jagoda poljoprivredni je i kulturni festival koji se svake godine početkom svibnja održava u Vrgorcu, u čijoj okolici postoji više od 1.5 milijuna sadnica ovog omiljenog proljetnog voća.

>> Stigle su prve vrgoračke jagode, evo koliko ćete platiti jednu košaricu 

Ovogodišnji program

Za vrijeme festivala organiziraju se razne kulturne manifestacije i igre, često popraćene glazbenim programom, a lokalni proizvođači ovdje nude svoje proizvode i prerađevine od jagoda.

Tako će biti i ove godine, a program kreće već od 8 sati ujutro. Od 8 sati pa sve do podneva ovdje ćete moći kupiti svježe vrgoračke jagode, a za poslijepodne predviđena je radionica ukrašavanja teglica za džem, tanjura i čaša, koja će trajati od 16 do 18 sati.

>> Sezona jagoda uranila čak mjesec dana, građani šokirani cijenama na tržnicama

Odmah nakon toga, od 18:30 kreće zabavni program, koji će potrajati sve do 22 sata. U goste stižu mandolinski orkestri iz Trogira, Šibenika i Metkovića, a na kraju večeri održat će se i koncert Indire Forze.

Vrgoračke jagode ove godine uranile

Vrgorački uzgajivači, koji su zaslužni za više od polovice proizvodnje jagoda u Hrvatskoj, krenuli su u berbu jagoda dva do tri tjedna ranije nego što je uobičajeno, a građani su i ove godine šokirani cijenama.

Prve vrgoračke jagode stigle su na tržnice ranije ovog mjeseca, a na šibenskoj tržnici cijena jedne mjerice od 500 g iznosila je čak 7 eura. Mi smo ih ove godine prije desetak dana našli na zagrebačkom Kvatriću, a cijena im je bila 3 eura po mjerici (500 grama).

>> Ovo su cijene jagoda na tržnicama ove i prošlih godina. Razlike su ogromne

Pročitajte više