Ovo hrvatsko maslinovo ulje našlo se u top 10 na svijetu

Foto: Instagram/Brist

MASLINOVO ulje malog obiteljskog proizvođača Brist iz istarskog Vodnjana našlo se u top 10 najboljih na svijetu - na natjecanju EVOOLEUM-a ocijenjeno je s visoka 93 boda i tako ušlo u kategoriju top 10 maslinovih ulja koja se proizvode u limitiranom izdanju.

Njihovo se ekstra djevičansko maslinovo ulje Exclusive Selection proizvodi u ograničenoj količini, a cijena na njihovom web shopu za bocu od 500 mililitara iznosi 36.50 eura. Ovo ulje proizvode od buže i rosignole, radi se od maslina koje dolaze sa stoljetnih stabala iz njihovih maslinika, a proizvede ga se u količini od samo 400 litara godišnje.

Tko stoji iza ovih ulja?

Iza Brista stoji istarsko-irska obitelj iz Vodnjana, koja već više od dvadeset godina proizvodi visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. U njihovom se masliniku nalaze i stoljetna i novozasađena stabla autohtonih istarskih sorti, a osim Exclusive Selection ulja, proizvode još četiri druga ulja.

Ovo nije prvi put da se njihovo ulje našlo na nekoj listi najboljih ulja na svijetu - već su pet godina u top 100 najboljih maslinovih ulja, a sada su s ovim uljem ušli i u top 10, gdje prvo mjesto dijele s jednim uljem iz Španjolske i jednim iz Italije. U top 10 se, uz naše ulje, još našlo i pet španjolskih ulja, tri talijanska i jedno maslinovo ulje iz Libanona.

Pročitajte više