Ovo je popis neuobičajenih mjesta s hranom koja su dobila Michelinovu zvjezdicu

Editorial credit: Min Jing / Shutterstock.com

JUČER smo pisali o štandu u Meksiku koji na meniju ima samo četiri tacosa koje prodaje za po par dolara, a nedavno je dobio Michelinovu zvjezdicu (tekst pronađite ovdje). Njihova je tajna, kaže glavni chef, u jednostavnosti tacosa i kvaliteti mesa, a cijene su im vrlo pristupačne pa se ispred ovog štanda svakog dana stvaraju veliki redovi.

>> Ovako iz Michelina objašnjavaju zašto su dali zvjezdicu meksičkom street food štandu

No, ova meksička taquerija naziva El Califa de León nije jedino takvo, pomalo neuobičajeno mjesto koje je prema inspektorima iz ove cijenjene organizacije zaslužilo Michelinovu zvjezdicu.

Iako se Michelin izdaje kao vodič koji se bavi isključivo fine diningom, posljednjih je godina Michelinova zvjezdica dodijeljena i nekim drugim neobičnim mjestima poput ove taquerije, a neka od njih izdvajamo u nastavku.

5. Jeju Noodle Bar, New York

Korejski restoran Jeju Noodle Bar u New Yorku otvoren je 2017. godine i prvi je na ovoj listi, a njihov je cilj predstaviti korejske okuse i kulturu kroz svoja jela, i to po povoljnijim cijenama. To je prepoznao i Michelin, koji im je 2019. godine dodijelio zvjezdicu, a u njihovom vodiču piše da će vam njihova jela probuditi okusne pupoljke.

"Perzijski kimchi od krastavaca s pikantnim preljevom od šljiva, shisom i sjemenkama sezama pravi je užitak, a juha od svinjskih kostiju koji prethodi dolasku gochu ramyuna prepunom kovrčavih rezanaca, klica graha i kiselog kupusa priča priču o vrhunskim sastojcima", napisali su iz Michelina u vodiču.

4. Hawker Chan, Singapur

Na njihovoj službenoj stranici piše da ovdje možete kušati najjeftiniji obrok s Michelinovom zvjezdicom na svijetu, koja im je dodijeljena 2016. godine, a riječ je o piletini s rižom u umaku od soje. Osim ovog, nude još neka jela, poput pečene patke i svinjetine, no jelo koje im je priskrbilo Michelinovu zvjezdicu svakako je najpoznatije na meniju.

"Chef koristi hongkonški recept koji je naučio prije 35 godina. Svoju piletinu marinira u sojinom umaku, ispeče je, nasjecka, skuha rižu na pilećoj masti i onda je posluži. To je nešto što zvuči vrlo jednostavno, ali mislim da je u svijetu Michelina sposobnost stvaranja uzvišenih proizvoda od jednostavnih stvari oblik umjetnosti", rekao je Michael Ellis, međunarodni direktor Michelinovih vodiča.

3. Hill Street Tai Hwa Pork Noodle, Singapur

Tai Hwa Pork Noodle pokrenuo je Tang Joon Teo davne 1932. godine u ulici Hill, a kada je preminuo, njegovi su sinovi nastavili posao. Od 1932. godine, ovdje svakog dana pripremaju svježe rezance s vrhunskim sastojcima i prepoznatljivim umakom od octa, a ujedno su i prvi štand u Singapuru koji je dobio Michelinovu zvjezdicu.

"Rezanci se kuhaju po narudžbi s lijepo složenim okusima i teksturama u svakom zalogaju. Hrskavi sušeni iverak, pahuljasti čvarci i mekana svinjska jetrica brižno su pripremljeni. Očekujte čekanje u redu u bilo koje doba dana", pišu iz Michelina.

2. Tim Ho Wan, Hong Kong

Hongkonški restoran ovog dim sum lanca jedan je od najjeftinijih restorana na svijetu s Michelinovom zvjezdicom, a osim u Hong Kongu, ove restorane možete pronaći i u Singapuru, Australiji, diljem Kine, Japana, Koreje, pa i u SAD-u. Glavni chef Mak Kwai Pui bio je majstor dim suma u hotelu Four Seasons u Hong Kongu, no unatoč tome, cijene su ovdje pristojne.

"Nemojte se iznenaditi što ćete na ulazu pronaći red gostiju koji čekaju večeru. U ponudi je više od 20 različitih dim suma, a svi su vješto izrađeni. Neke se stavke mijenjaju svaka dva do tri mjeseca kako bi jelovnik bio svjež. Ne propustite njihove okruglice sa škampima, bunse s nadjevom od svinjetine s roštilja i goveđe okruglice kuhane na pari", pišu iz Michelina.

1. Tsuta, Tokio

Maleni dućan s rezancima u Tokiju otvoren 2015. godine, Tsuta, postao je prvi ramen bar koji se može pohvaliti s Michelinovom zvjezdicom, a prošle je godine ponovno otvoren u četvrti Shibuya u Tokiju. Inače, Tokio je grad koji ima najviše restorana s Michelinovim zvjezdicama na svijetu.

"Potpisno jelo je 'Shoyu Soba' s mirisom crnog tartufa - umak punog okusa napravljen je od sirovog sojinog umaka koji je odležao dvije godine, a dashi od školjki ili govedine. Preporučujemo i juhu od cijelog pileta, školjki i suhih plodova mora. Odlično se slaže i s domaćim pšeničnim rezancima. Još jedan popularan izbor je 'Shio Soba' s bijelim tartufima i plodova mora", napisali su iz Michelina.

Pročitajte više