Petar iz Slunja ima dijagnozu iz spektra autizma, ide u srednju, doma radi tjesteninu

Screenshot: HRT

RODITELJI djece s teškoćama najviše strepe od toga da se jednoga dana neće imati tko brinuti za njihovu djecu i zato im je važno da postanu što samostalnija i da pronađu posao, a HRT je nedavno pisao o jednom pozitivnom slučaju. Radi se o osamnaestogodišnjem Petru Čopu iz Slunja, koji uz pomoć obitelji proizvodi domaću tjesteninu za koju je već i nagrađen.

Svaki dan izrađuje domaću tjesteninu, a dok se tijesto mijesi, ranije osušenu tjesteninu mora izvagati i spakirati. Sve to radi uz redovitu školu u Karlovcu. Inače, ima dijagnozu iz spektra autizma i progovorio je s pet godina. Uz pomoć asistenta je išao u redoviti vrtić, osnovnu školu, a sad završava i srednju za vrtlara.

"On bi sad, nakon toliko ulaganja svih nas, trebao završiti na burzi, radno nesposoban i mi bismo svi trebali sufinancirati njegov život. Ne, to mi nikako nije u interesu", rekla je HRT-u Snježana Čop, Petrova majka.

Petrovi su roditelji svu opremu za proizvodnju kupili na kredit i Petar je zasad na praksi, no uskoro će to biti njegov stalni posao. Novcem koji su dobili od Grada Slunja za potporu poduzetnicima kupili su profesionalni sudoper, a ističu kako je to dobro uložen novac.

"U lipnju ove godine i službeno će biti zaposlen u ovoj firmi, to i je cijela priča. Firma na mene glasi samo zato što moramo, znamo kakva je administracija. Da stavim firmu na dijete, to bi bilo maćehinski, a sve ostalo je njegovo", kaže Petrova mama.

Pročitajte više