Počeo je najveći Burger Festival do sada, ovdje je sve što ondje možete naći

Foto: Ena Dragičević/Index

U ČETVRTAK, 7. rujna u parku Franje Tuđmana u Zagrebu otvoren je dosad najveći Burger Festival. Ima čak 20 uređenih kućica, bogat glazbeni program, kao i sadržaj za djecu, kulinarske radionice, čak pet besplatnih live koncerata, silent kino i dio sa Zagreb Street Art Festivalom koji okuplja radove 183 umjetnika iz 36 zemalja.

Idućih deset dana, koliko traje, ovdje će se moći pojesti neki klasični, ali i najposebniji burgeri ikad. Burgere, između ostalih, spremaju chefovi Melkior Bašić, Mate Janković, Marko Palfi, Deni Srdoč i Ivan Pažanin. Kome grillanje ide najbolje, saznat ćemo zadnji dan Festivala, kad će biti proglašeni najbolji burgeri po izboru publike. No, krenimo sada na ponudu i cijene.

Picnic

No krenimo redom - ulazite li sa zapadne strane, gdje se nalazi parking, prvi slijeva bit će Picnic Mingle & Fun kod kojih su hitovi Blackie i Burger od kozica.

Hidden by Deni Srdoč

Od ulaza desno smjestio se Deni Srdoč, jedini hrvatski chef koji ima dvije Michelinove zvjezdice za dva restorana, a proljetos je otvorio i svoj prvi osobni projekt Hidenn Wine Bistro u Rijeci, s kojim nastupa na Burger Festivalu Zagreb.

Najpopularniji je njegov Hidden burger. Radi ga s raguom od gljiva (svježi šampinjoni i portabello gljive, sušeni vrganji i crne trubače), hollandaise umakom, Hidden umakom, rikolom, cheddar sirom, hrskavom heljdom te sa 140 grama junetine s 25% juneće masnoće u brioche pecivu by Miško.

Cheesy Burger

Odmah pored je Cheesy Burger, čiji će Juicy Lucy burger obožavati svi ljubitelji topljenog sira, a nude i krumpiriće te nešto jedinstveno na Burger Festivalu - čokoladni milkshake s komadićima pržene slanine. 

Juicy Lucy burger s brdom topljenog sira ovdje košta 8 eura, Loaded krumpirići 5, a milkshake sa slaninom 6 eura.

Mrs. Fogg

Ova kućica nudi Pannicarno - burger u pizza tijestu. Tijesto s premazom od češnjaka i parmezana peče se dvaput kako bi bilo iznimno hrskavo, a unutra su juneća pljeskavica i ljutkaste papričice, kao i ricotta.

4Burgers

Predstavili su novi El Guaco burgerom s guacamoleom, junetinom, cheddar sirom i umakom pico de gallo. Jalapeno i Bacon smashevi ovdje koštaju po 7 eura, El Guaco je 12, Beef Taco smash 7, kao i Guacamole taco.

Burger Bar

Poznati zagrebački burger bar predstavio je burger Signature 2.0, koji rade u light brioche pecivu tostiranom na maslacu, s 200 grama 100% junećeg odreska, pancetom, karameliziranim lukom, rukolom, gorgonzolom dolce i domaćom limeta - aioli majonezom.

Bistro Funk

Gosti iz Zrenjanina pod simpatičnim sloganom Fat Friendly ima jedan od hitova festivala - janjeći burger.

Chefs Burger by Ivan Pažanin

Jednoj od svojih najuspješnijih kreacija Crispy Kapuli, ove je godine Pažanin dodao Creamy Pomodoro u kojem se s junetinom spajaju rikola, rajčica, luk, svježi bosiljak, krem sir, cheddar sir i mayo od sušenih rajčica. Crispy Kapula burger je 9 eura, Creamy Pomodoro 8.50, a Original Cheese 8 eura.

Bite of Fun by Melkior Bašić

Odmah pored njega je Melkior Bašić na Bite of Fun kućici, gdje poslužuju četiri vrste Fashiranac Burgera: Mamin, Tatin, Bakin i Dedin. 

Submarine

Slijedi Submarine Burger, koji po prvi put predstavlja Greek burger koji sprema od junetine, sa svježom zelenom salatom, rajčicom i lukom, komadićima feta sira i tzatziki umakom.

Boogie Lab

Odmah pored njih je Boogie Lab koji na licu mjesta mijesi i peče peciva, a u njima poslužuje dva mesna smash burgera i jedan tuna smash burger. 

French Fries

French Fries kućica nudi samo pržene krumpiriće, i to obične za 3.50, s tartufatom za 4, od batata za 4.50, od slatkog batata s tartufatom za 5, mozzarella stickse za 5, kao i Chilli Cheese Nuggetse.

Institut za burgere by Mate Janković

Institut ovaj put gurmane priprema Spicy Korean burger od stopostotne junetine iz hrvatskog uzgoja s azijskim kupusom, kimchijem, pečenim carskim mesom, cheddar sirom i gochujang mayom. The Cheese burger ovdje košta 8 eura, Spicy Korean 9, Bacon Jalapeno 8.50 eura.

Burger Jam

Slijede povratnici na Burger Festival koji su 2019. s Raclette Signature burgerom s kruškom osvojili treće mjesto po glasovima publike, a ove godine se predstavljaju pod nazivom Burger Jam. Drže Smokey Bluberry Jam burger koji je za sada najpopularniji, a sastoji se od krumpirovog peciva, raclette sira, junetine, džema od borovnica, rikole i domaćeg umaka. Krumpirići ondje koštaju 3 eura, a Raclette i Blueberry Jam burger 8.50 eura.

Beg’s Plant Based

Drže Beg's Signature Burger, Beg's Signature Dozble Decker Burger, Crispy i Spicy Chicken burgere od namirnica biljnog porijekla. Cijene su od 9.50 do 11.50 eura.

Full Circle by Marko Palfi

Zadnji u nizu kućica s hranom je Full Circle by Marko Palfi koji nudi Dekadent 2.0 i Cheeky Italian burgere. U Dekadentu se krije kombinacija španjolske Txogitxu govedine i slavne Wagyu govedine. 

Pri suncu

Ima i nešto slatko,a  to je Pri suncu. Ružičasti truck Pri suncu ima više majstorskih gelata Nine Šarić.

Program Burger Festivala

U petak (danas) će nastupiti Vatra, u subotu Staropramen predstavlja koncert Kuzme & Shaka Zulua, u srijedu nastupaju Bolesna braća, a Festival će zatvoriti Ida Prester i Lollobrigida u nedjelju, 17. rujna.

Od DJ-eva očekuju vas: 8. rujna DJ Jazzozo, 9. rujna DJ Alvize, idući petak stiže Robert Mareković, u subotu DJ Stanko Bondža i u nedjelju DJ Luka Deluxe. Idući vikend, 15. i 16. rujna, od 20 sati filmoljupci će doći na svoje jer će uz burgere moći uživati i u silent projekcijama dva velika kino hita: humorističnoj drami Indijski začin na francuski način i akcijskoj komediji Operacija Fortune: Prevara stoljeća redatelja Guya Ritchieja.

Dvije besplatne Metro kulinarske radionice na temu burgera pod vodstvom Centra za kulturu prehrane na rasporedu su u ponedjeljak i utorak od 19 sati, mogu primiti 12 polaznika, a prijave su obavezne na Facebooku i Instagramu Burger Festivala Zagreb.

Ulaz na festival je besplatan, radno vrijeme: svaki dan od 12 do 24 sata
Trajanje: 7-17. rujna, lokacija: Trg dr. Franje Tuđmana, Zagreb

Pročitajte više