Pošaljite mirisnu razglednicu: Francuska od sada ima markice koje mirišu na baguette

Foto: Shutterstock

FRANCUSKA se punom parom priprema za nadolazeće Olimpijske igre, pazeći da svaki sitni detalj bude savršen za tu priliku. Već su sve razradili, a čak su u optjecaj pustili i nove poštanske markice koje će turisti moći kupiti za slanje razglednica.

Prije nekoliko dana, točnije 16. svibnja, koji je ujedno i Blagdan Saint-Honoréa, zaštitnika pekara i slastičara, francuska je poštanska služba La Poste pustila u optjecaj novu markicu na kojoj je naslikan baguette, kruh koji je toliko važan za francusku kulturu da je dospio na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

>> Ovdje se prodaje najbolji baguette u Parizu, godinu dana dostavljat će ga Macronu

Ako ju ogrebete, osjetit ćete miris popularnog kruha

I dok sama markica i crtež baguettea na njoj izgledaju divno, to nije ni približno sve. Naime, ako malo ogrebete po markici, osjetit će se miris baguettea, pa ćete imati osjećaj kao da se ovog trena ušli u jednu od pariških pekara u kojoj je sve puno tek pečenih baguettea.

"Baguette, kruh naše svakodnevice, simbol naše gastronomije, dragulj naše kulture. Baguette je duboko ukorijenjen u francuskoj svakodnevici. On utjelovljuje ritual, odlazak u pekaru, a jede ga gotovo dvanaest milijuna ljudi svaki dan", stoji u opisu marke na web stranici pošte.

Markica je posebno namijenjena međunarodnim paketima težine oko 20 grama, a može se kupiti u poštanskim uredima i na kioscima diljem zemlje za oko 2 eura i dolazi u ograničenoj nakladi od 594 tisuće primjeraka.

Pročitajte više