Povrće zapečeno u bešamelu savršen je prilog za nedjeljni ručak

Foto: Shutterstock

NIJE najzdravija opcija, znamo, ali povrće zapečeno u bešamel umaku jako je fino i paše uz bilo kakvo meso - od pečenog pileta do pohane teletine. Skužili smo kako povrće na ovaj način rado pojedu i oni izbirljivi, naročito djeca koja na spomen brokule ili cvjetače praktički počnu vrištati.

Što je to bešamel? 

Bešamel je jedan od baznih umaka, koristi se za razna jela, a sigurno ste ga ne jednom pripremali za slasne talijanske lazanje bolognese ili možda američki klasik mac'n'cheese, na hrvatskom - makarone sa sirom. 

Sastoji se od maslaca koji se rastopi i zatim se na njemu lagano zaprži brašno. Tada na red dolazi podlijevanje zagrijanim mlijekom i energično miješanje pjenjačom kako bi se u idućih nekoliko trenutaka razbile sve eventualne grudice brašna. 

A ide li unutra sir?

Iako mnogi misle kako mu je tu mjesto, sir nije sastojak klasičnog bešamel umaka. Naravno da nemamo ništa protiv da ga vi umiješate u vrući bešamel prije prelijevanja preko povrća i napravite jednu malo drukčiju varijantu. No nama je draže preko povrća prelivenog bešamelom posipati naribani sir, od mozzarelle koja će se lijepo rastopiti do parmezana ili ribanca koji će malo zahrskaviti koricu.

Koje povrće koristiti?

Iskreno, u kombinaciji s bešamelom najdraže su nam cvjetača, brokula i prokulice, ali i mrkva. Prije pečenja i prelijevanja bešamelom prokuhamo ih u posoljenoj vodi jer se sirovi neće baš dobro ispeći. 

Naravno, možete koristiti bilo koje drugo povrće, no ne bismo preporučili neko s previše vode, poput tikvica ili rajčica. Naravno, možete i to probati, no, primjerice, s cvjetačom će jelo biti puno kremastije. Recept po kojem kuhamo možete pronaći OVDJE.

Pročitajte više