Proizvođač najboljeg kulena u Hrvatskoj: Svinje uzgajam godinama, ovo je točka na i

Foto: FB/Grad Beli Manastir

DANAS se u Kući baranjskog kulena održao festival kulena.

"Turistička zajednica Baranje uz Grad Beli Manastir, Udrugu proizvođača kulena - Baranjski kulen i LAG Baranja 25. svibnja organizira Festival kulena u Kući baranjskog kulena u Branjin Vrhu. Tijekom cjelodnevnog sajamskog, glazbenog i gastronomskog programa u centru pozornosti bit će promocija baranjskog kulena i proglašenje šampiona 2. Nacionalnog ocjenjivanja kulena. Ako ste ljubitelj ove tradicionalne baranjske gastronomske delikatese, ovaj događaj ne smijete propustiti", najavljivali su organizatori ove manifestacije koja se danas održala u Baranji.

Pobjednici

Šampion 1. Festivala kulena u Branjinom Vrhu je Stanko Josipović iz Koritne, kojem je ova nagrada, kako kaže, veliki vjetar u leđa.

"Bilo je potrebno puno truda, muke i znanja kako bismo postigli ovakav rezultat. Svinjogojstvom se bavimo već godinama, no kulen je točka na i u našoj proizvodnji. Prije dvije godine smo napravili novi moderan objekt za proizvodnju i evo, rezultati su vidljivi. Ocjenjuje se vanjski izgled te presjek kulena koji treba biti kompaktan. Puno toga treba biti usklađeno kako biste dobili ovakav proizvod", kaže Josipović.

Na ocjenjivanje su pristigla 33 uzorka iz četiri županije kontinentalne Hrvatske i svi su bili izvrsne kakvoće te su ocijenjeni srebrom i zlatom, rekao je predsjednik proizvođača kulena Baranjski kulen Miodrag Komlenić, koji je bio i član ocjenjivačkog povjerenstva.

"Ovo je prvi festival ovdje, no drugo je nacionalno ocjenjivanje kulena. Iako je važan i natjecateljski dio, primarno je druženje, razmjena iskustava te edukacija proizvođača, kako da unaprijede svoju proizvodnju. Ipak, moram ponoviti kako su proizvođači ove godine napravili izvrstan posao - kuleni su vrlo dobri, standardizirani su i bilo je zadovoljstvo, ali i velika obveza pronaći one sitne nijanse koje rangiraju kulenare na prvih 5 mjesta jer su razlike unutar jednog boda", rekao je.

>> Nestašica baranjskog kulena zbog svinjske kuge? "Moglo bi ga nestati za mjesec dana"

Pročitajte više