Razgovarali smo s Korejcem koji živi u Zagrebu, ovo su njegovi dojmovi

Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Već znamo da postoji velik interes za to što stranci kažu o Hrvatskoj, a što o njoj kažu stranci koji u Hrvatskoj i žive - još je interesantnije. Upravo zato smo razgovarali s mladićem iz Južne Koreje, koji je ovdje došao ne turistički, već poslovno.

Taeyang Lee je 32-godišnjak koji je u Zagrebu nekoliko mjeseci, uređuje prostor za korejski dućan koji u Novom Zagrebu otvara ovog ljeta, a za to vrijeme, koliko mu prilike dopuštaju, upoznaje Hrvatsku i proučava ovdašnju kulturu, hranu i sve što se istražiti može. Razgovarali smo s njim i saznali kakvi su za sada njegovi dojmovi o Hrvatskoj, ali i puno više.

Za Hrvatsku čuo prije 11 godina

Za početak, pitali smo ga zašto baš Hrvatska - je li već ranije bio ovdje i zašto se odlučio preseliti.

"Uvijek sam volio gledati putopisne emisije, a u Koreji se Hrvatska pojavila na zabavnom programu još 2013. godine. To je u to vrijeme bila vrlo popularna TV emisija, zvala se Bake nad cvijećem. Nakon što sam pogledao taj prilog poželio sam posjetiti Hrvatsku jer jako volim more", govori nam Taeyang.

Jednog dana, dosta vremena nakon toga, prijatelj mu je rekao da ide u Hrvatsku - voditi korejski supermarket. Taeyang je tada već imao posao u Koreji i bio je vezan, pa je, kaže nam iskreno, bio poprilično ljubomoran na prijatelja. Kako je vrijeme prolazilo i njegova želja za odlaskom u Hrvatsku rasla, odlučio je "prihvatiti izazov" i doći ovamo.

U Hrvatskoj je sada oko pet mjeseci. Tek je u fazi otvaranja dućana i kaže kako nema neke jasne planove kad je riječ o povratku u Južnu Koreju ili nekoj vrsti kombiniranja života ovdje i tamo. Ako, kad se trgovina otvori, situacija postane financijski stabilna, posjetit će Koreju kako bi se vidio s obitelji i prijateljima.

U Hrvatskoj je puno opuštenije nego u Južnoj Koreji

Zanimalo nas je i odakle je točno u Južnoj Koreji, iz kojeg grada.

"Moj rodni grad je Gwangju, udaljen je 3 do 4 sata vožnje automobilom od Seula, glavnog grada Južne Koreje. Ali živio sam i radio u Seulu prije dolaska u Hrvatsku", govori.

S obzirom na to da uvijek volimo čuti po čemu se razlikujemo od stranaca, pitali smo Taeyanga koje su glavne razlike između Hrvatske i Južne Koreje koje je do sada imao prilike zamijetiti.

"Koreja ima jako brzu kulturu. Sve je brzo, uključujući restorane, trgovine odjećom, supermarkete i javne ustanove. Na primjer, u restoranima postoji električno zvono iznad stola za pozivanje konobara. Ali kad sam došao u Hrvatsku, sve je bilo drugačije. Opuštenije je", objašnjava.

"U početku mi je bilo teško prilagoditi se, ali sada sve to ide puno lakše", dodaje.

Hrvati su izvana mrzovoljni, iznutra topli

Kad su u pitanju sličnosti, kaže kako nije ovdje dugo pa nema još previše dojmova i iskustva da bi o tome mogao previše pričati.

"Ali moram reći da osjećam naklonost prema hrvatskom narodu. Ovo je vrlo teška riječ za prijevod s korejskog na engleski - to kod nas znači više od riječi ljubav, to je ljubaznost, prijateljstvo i briga. Hrvati izvana možda djeluju mrzovoljno, ali iznutra su zaista topli ljudi", kaže.

Naravno da smo se dotakli i hrane, pa nas je zanimalo koja hrvatska jela najviše voli, a koja mu nisu na listi omiljenih.

"Budući da nisam došao ovdje zbog putovanja, nisam previše posjećivao restorane - radi uštede novca. Tako da nemam puno dojmova ni informacija o tradicionalnoj hrvatskoj hrani. Ali volim ćevape, pršut i tuna steak. Osim toga, svaki put kad odem na tržnicu vidim lokale koji prodaju pržene ribice i želim ih probati", iskren je. Od hrvatskih jela koja mu se ne sviđaju ne može navesti nijedno jer nije još probao ništa što mu se nije svidjelo.

Uskoro otvara korejski dućan

Kako ste već mogli zaključiti iz teksta, Taeyang je došao u Zagreb kako bi pokrenuo posao, točnije -uređuje korejski dućan u Novom Zagrebu i malo ga dijeli od otvorenja. 

"Kao što sam već rekao, moj prijatelj već drži korejske supermarkete u Zagrebu (na adresama Tkalčićeva 7 i Širolina 8), pa sam zbog toga lakše i ja odlučio doći ovdje. Moj korejski shop uskoro se otvara u Novom Zagrebu na adresi Prilaz Ivana Visina 1-3. Trenutačno je ugovor o trgovini završen, a nakon što se završe sve pripreme, mislim da će se otvoriti vjerojatno u srpnju", govori.

Najprodavaniji proizvodi u dućanima njegovog prijatelja su Carbonara Buldak, Soju (korejski alkohol), kimchi te dumplingsi, tako da planira imati dobru ponudu upravo tih namirnica, pošto ih - očito - Hrvati jako vole i rado kupuju.

Zna peći ćevape

S obzirom na to da će prodavati raznu korejsku hranu i namirnice, kao i prijatelj koji već ima dućane na dvije lokacije u Zagrebu, a koje i mi rado posjećujemo, zanimalo nas je voli li kuhati i zna li kojim slučajem pripremiti neko hrvatsko ili balkansko jelo.

"Pa... Baš i ne volim kuhati, ali kako živim sam već 15 godina, znam pripremiti pojedina jela. Kad sam došao u Hrvatsku, jeo sam samo pršut, ispekao bih ćevape na grillu i jeo ih sa sirovim lukom i ajvarom", rekao nam je.

Ako i kad mu se ukaže prilika, govori, želi otići negdje na hrvatsku obalu i "jesti puno plodova mora" zato što tu vrstu hrane obožava.

Zadar mu se jako svidio

Na pitanje je li već posjetio hrvatsku obalu te, ako je, gdje je bio i koji grad mu je najdraži, naš sugovornik odgovara:

"Da, posjetio sam Rijeku, Opatiju, Zadar i Split. Među njima apsolutno ni za jedno ne mogu reći da je loše mjesto. Tko bi mogao reći da hrvatska obala i more nisu dobri? Mislim da apsolutno nitko. Rijeka i Opatija su djelovale pomalo tiho i mirno, a posjetio sam ih u veljači. Zadar i Split su nešto veći i bilo je dosta turista. Ondje sam bio u travnju. Teško je točno objasniti zašto, ali Zadar mi se najviše svidio. Definitivno ga želim ponovno posjetiti."

Planira otvoriti još nešto

"Nakon što otvorim trgovinu i stabiliziram se, želim jednog dana otvoriti mali restoran. Ali to ne bi bio tradicionalni korejski restoran, mi u Koreji to zovemo Bunsik. To podrazumijeva mali lokal koji nudi samo tipične korejske grickalice, poput tteokbokkija, kimbapa, ramena, pržene hrane, fish cakesa, sladoleda i slično. Ciljana publika neće mi biti korejski turisti, već Hrvati - mladi, studenti, pa čak i mladi karijeristi", otkriva nam za kraj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.