Restorani u Španjolskoj gostima će ostatke s tanjura morati spakirati za doma

Ilustracija: Shutterstock

ŠPANJOLSKA planira uvesti zakon kojim bi restorani i kafići gostima bili primorani dijeliti "pseće vrećice", u okviru planova za suzbijanje otpada, uz novčane kazne do 430.000 kuna za vlasnike koji bacaju hranu, piše Daily Mail.

Vlada je danas usvojila nacrt zakona, sličan postojećem u zakonodavstvu u Francuskoj i Italiji, za smanjenje 1.3 milijuna tona hrane i pića koje se bacaju u Španjolskoj svake godine.

"Instrument za sprječavanje rasipništva"

"Ovo je pionirski pravni instrument za sprječavanje rasipništva u prehrambenom lancu, od proizvođača do potrošača, što dovodi do financijskih gubitaka i utječe na okoliš" rekao je ministar hrane Luis Planas nakon sastanka vlade.

"U svijetu u kojem, nažalost, još uvijek postoje glad i pothranjenost, to su stvari koje opterećuju svačiju savjest", dodao je.

Prema novom zakonu, i supermarketi i restorani morat će pronaći načine za distribuciju ostataka hrane nevladinim organizacijama i bankama hrane.

U slučajevima kada je, naprimjer, voće postalo prezrelo za prodaju, mora se koristiti za izradu džemova ili sokova, a u slučajevima kada više nije prikladno za ljudsku prehranu, mora se koristiti za hranu za životinje ili kompostirati.

EU do 2030. mora smanjiti otpad hrane

Kako bi izbjegli otpad, restorani će također morati osigurati kupcima besplatne kontejnere da odnesu kući svoje ostatke, što je praksa koja je neuobičajena u Španjolskoj.

Druge zemlje poput Italije i Francuske već su posljednjih godina usvojile zakone koji ciljaju na sprječavanje bacanja hrane.

U skladu s ciljevima koje su postavili Ujedinjeni narodi, Europska unija se obvezala da će do 2030. smanjiti otpad hrane koji stvaraju tvrtke i potrošači.

Pročitajte više