Sataraš, maneštra, slavonski gulaš i brudet na listi najboljih hrvatskih jela

Foto: Shutterstock

TRADICIONALNA hrvatska kuhinja krije neka odlična jela, a osim onih mesnih, po kojima je najpoznatija, poznata je i po finim jelima na žlicu i gulašima. TasteAtlas sastavio je popis najboljih takvih jela, a u nastavku pronađite jela koja su se našla u njihovih top 10.

1. Dalmatinska pašticada

Dalmatinska pašticada tradicionalno je dalmatinsko jelo koje se sastoji od govedine koja se marinira u octu i začinima do nekoliko dana, nakon čega se pirja u crnom vinu ili prošeku sa slaninom, rajčicama, nekoliko suhih šljiva ili smokava i korjenastim povrćem. Nakon što je kuhan, umak se pasira i dodatno začini, a ovo se jelo poslužuje na svadbama s prilogom od njoka ili domaće tjestenine.

2. Čobanac

Čobanac je mesni gulaš podrijetlom iz Slavonije i Baranje. Jelo se tradicionalno priprema tako da se svi sastojci polagano kuhaju nekoliko sati u velikom loncu, a obično se sastoji od nekoliko različitih vrsta mesa, od teletine i junetine do mesa divljači, uz velike količine luka te posebnu mješavinu slatke i ljute mljevene paprike koja gulašu daje karakterističnu boju.

>> Recept za slavonski čobanac

3. Brudet

Ovo rustikalno varivo pripremljeno s raznim plodovima mora jede se duž cijele hrvatske obale i ne postoji jedinstveni recept, jer svaka regija, grad i kućanstvo imaju svoju verziju jela. Općenito, u ovo jelo idu najmanje tri različite vrste ribe, narezane na veće komade i ostavljene na kosti, a za brudet je prikladna škarpina, grdobina, brancin ili bilo koja druga riba s bijelim mesom. 

>> Ovako brudet priprema chef Pero Savanović

4. Sataraš

Sataraš je varivo od povrća koje se priprema od kombinacije rajčice, paprike, luka, češnjaka i peršina. Sastojci se prvo poprže, zatim začine solju i paprom i lagano pirjaju. Preporučljivo je koristiti široku posudu za pripremu jela kako bi tekućina brže isparila, a povrće zadržalo željeni oblik i teksturu. Sataraš se može jesti topao i hladan, a može se poslužiti samostalno ili kao prilog.

>> Ovaj sataraš je savršen, evo recepta

5. Perkelt od soma

Perkelt od soma delicija je s područja Slavonije i Baranje, pod velikim utjecajem mađarske kuhinje. Ova varijanta mađarskog pörkölt gulaša priprema se od narezanog soma i luka, češnjaka, mljevene crvene paprike i slanine. Nakon kuhanja gulaš se tradicionalno poslužuje uz domaće rezance. Uz fiš paprikaš i čobanac, ovo je jelo neizostavno u brojnim restoranima u Baranji.

6. Maneštra od bobići

Ova tradicionalna istarska juha nalik gulašu priprema se od graha, krumpira i kukuruza šećerca, koji se naziva bobići. Maneštra od bobići kuha se s dodatkom suhog svinjskog mesa, a za dodatnu aromu, kada su grah i kukuruz gotovo potpuno kuhani, u jelo se dodaje pešt, kaša od slanine, češnjaka i peršina. Osim nevjerojatnog okusa i mirisa, ovaj završni detalj juhi daje i finu gustoću.

>> Kako napraviti maneštru od bobići? Imamo recept

7. Slavonski gulaš

Ova vrsta gulaša dolazi iz Slavonije i Baranje, a pravi se od svinjetine (ponekad svinjetine i teletine), luka, ulja, gljiva, paprike, rajčice, krumpira i kobasica. Slavonski gulaš tipično je začinjen solju, paprom i ljutom mljevenom paprikom. Jelo se najčešće priprema zimi, a uglavnom se poslužuje uz njoke, palentu ili široke rezance.

>> Recept: Slavonski gulaš

8. Gregada

Ovaj jednostavni riblji paprikaš s krumpirom smatra se najstarijim načinom pripreme ribe u Dalmaciji, a donijeli su ga grčki doseljenici prije više od 2000 godina. Jelo se priprema tako što se tanko narezani krumpir i luk poslože u slojeve koji se zatim pokapaju maslinovim uljem, doda se bijela morska riba i sve se kuha u vodi i bijelom vinu, obično s dodatkom peršina, celera i češnjaka.

>> Pripremite gregadu po provjerenom receptu

9. Fiš paprikaš

Fiš paprikaš tradicionalni je gulaš koji se kuha u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Ovaj pikantni riblji paprikaš tradicionalno se priprema od raznih slatkovodnih riba, poput soma, štuke i šarana, i jako je začinjen mljevenom crvenom paprikom. Fiš paprikaš često se poslužuje s domaćim rezancima, a toliko je popularan u regiji da se tijekom godine organiziraju brojna natjecanja u kuhanju fiša.

>> Najjednostavniji fiš paprikaš

10. Maneštra

Istarska maneštra hrvatska je verzija popularne talijanske juhe minestrone. Ova izdašna i gusta juha nalik varivu priprema se od suhog mesa, graha i kukuruza. Postoje brojne varijante jela pa se tako maneštra obično poslužuje kao predjelo kada se izostavi suho meso, a ako se priprema s mesom, jelo se onda obično poslužuje kao glavno jelo.

>> Maneštra sa stupanim kukuruzom

Pročitajte više