Saznali smo kako kod kuće možete napraviti savršeno tijesto za pizzu, ovdje je recept

Foto: pizzafestzagreb

OBIŠLI smo ovogodišnji Pizza festival Zagreb i iz prve ruke od vrijednih pizza-majstora i entuzijasta koji na Strossmayerovom trgu sve do 28. svibnja svakodnevno od podneva do ponoći uveseljavaju posjetitelje svojim kreacijama doznali koje su tajne savršene pizze. Kako kod kuće spremiti pizzu kao iz pizzerije? Nije baš lako odgovoriti na ovo zahtjevno pitanje, no došli smo vrlo blizu. Recept nam je otkrio Ivan Badžek iz Pizza Social Cluba.

Kod njih je na meniju klasika

"Držimo se tradicionalnih receptura u koje ubacujemo naš twist. Pripremamo originalnu talijansku pizzu, pri čemu najviše pažnje posvećujemo tijestu i njegovoj fermentaciji. Naime, naše tijesto fermentira 72 sata, što je izuzetno važno kako bi se ono moglo peći na visokoj temperaturi i kako bismo dobili željeni okus i teksturu", rekao nam je Ivan.

Odlučili su se za pizzu s punijim rubom, pa je to zapravo klasična napoletana. Pizze peku u peći za pizzu iz Napulja, objašnjava nam Ivan, kakve se izrađuju prema posebnim standardima kako bi temperatura same peći bila preko 450 stupnjeva, zbog čega se pizza peče jako kratko i dobiva te karakteristične rubove.

Pizzaiolo koji im je pomogao osmisliti recepturu za tijesto je Tomislav Vrkljan, a pizza koja se najviše traži je Pizzaioli, koju Ivanov kolega iz Pizza Social Cluba, Lovro Periša, opisuje kao klasičnu margheritu koja je nadograđena pršutom, rikulom i cherry rajčicama.

Koliko koja pizza košta

Klasična margherita pod nazivom Ma’Margherita ovdje košta 7.50 eura, najtraženija Pizzaioli prodaje se po cijeni od 8.50 eura, pa Pepperoni po istoj cijeni, dok je Bianca za one koji preferiraju kremastije pizze bez rajčice 9 eura. Na kraju je tu i Pa’Pancetta, za koju ćete morati izdvojiti također 9 eura.

Ako vam se ne ide na Pizza festival, u nastavku je recept po kojem sličnu pizzu možete napraviti doma. Ako imate peć za pizzu, zaista vam zavidimo, jer mogli biste se pretvoriti u pravog pizza-majstora uz ovaj provjereni recept bez greške. 

Recept za homemade pizzu

Sjedinite 300 g brašna, 300 g vode i 4 g kvasca i ostavite 24 sata na toplom. Sljedeći dan u smjesu dodajte još 1600 g brašna, 1050 g vode, 45 g soli i 15 g maslinovog ulja. Nakon što ste sve umijesili, ostavite tijesto u hladnjaku još 24 sata. Kad odstoji, oblikujte 10 kugli tijesta, hermetički ih zatvorite u posude i ostavite da odmaraju u hladnjaku još nekoliko sati.

Razvaljajte te premažite umakom koji ste izblendali od 500 g pelata, bosiljka, origana i soli po želji. Dodajte mozzarellu i sušene rajčice te pecite pizzu na što višoj temperaturi. Nakon pečenja pizzu pospite svježim bosiljkom. Ako si poželite spremiti recept, evo ga ovdje.

Pročitajte više