Sezona jagoda uranila čak mjesec dana, građani šokirani cijenama na tržnicama

Foto: Ena Dragičević/Index

ZBOG rekordnih temperatura u veljači i ožujku, sezona jagoda ove nam je godine stigla ranije nego ikad. Na tržnice su stigle i prve vrgoračke jagode, a mnoge je šokirala cijena - na šibenskoj tržnici koštaju čak 7 eura po mjerici.

>> Stigle su prve vrgoračke jagode, evo koliko ćete platiti jednu košaricu

Vrgorački uzgajivači, koji su zaslužni za više od polovine proizvodnje jagoda u Hrvatskoj, krenuli su u berbu jagoda dva do tri tjedna ranije nego što je uobičajeno, za RTL je rekao predsjednik udruge Vrgoračke jagode Milan Franić, a slična je situacija i na kontinentu.

Ljeto u ožujku i nikad ranija berba jagoda

Tehnolog u proizvodnji jagoda Ante Šimunić Mrgan za RTL je rekao da je berba u nekim zagrebačkim jagodnjacima počela već ovog tjedna i trajat će otprilike 25 dana, no mnogi se slažu kako ljeto u ožujku i travnju i rekordne temperature nikako nisu dobri za jagode.

"Imali smo praktički afričku klimu ovdje, tu je bio fen jedan na 30 stupnjeva vani. Izgleda smiješno, kao da gledaš kako jagoda dozrijeva prisilno. Ustvari, to je nešto što mi ne želimo i ne odgovara nam", za RTL je rekao uzgajivač jagoda Giorgio Jurić.

Cijene se penju i do 10 eura

Zbog rane berbe jagoda i u Dalmaciji i na kontinentu neizbježan je i sudar na tržištu, a cijene su zbog toga puno više nego posljednjih nekoliko godina. Već smo pisali o vrgoračkim jagodama koje na šibenskoj tržnici koštaju 7 eura po mjerici, a na zagrebačkim tržnicama cijena varira - od 7 do čak 10 eura.

Ipak, trgovac u voćarni Matija Kelava je za RTL rekao kako se nada da će se cijena s vremenom, kako se količine jagoda povećavaju, ipak spustiti.

Pročitajte više