Smiju li vegani jesti med?

Foto: Unsplash

MED je već stoljećima dio ljudske prehrane. Međutim, s dolaskom i sve većom popularnosti veganstva, primijetili smo kako se često postavlja pitanje smiju li vegani jesti med. Ova tema izaziva raspravu među veganskim zajednicama i stručnjacima za prehranu širom svijeta.

Raskol oko meda

Veganska prehrana, kako vjerojatno i znate, karakterizira potpuno izbjegavanje životinjskih proizvoda, što uključuje meso, mlijeko, jaja, pa i med. Svejedno, med, iako je proizvod pčela, izaziva neslaganja unutar veganske zajednice.

Neki vegani smatraju da med ne smeta okolišu i pčelama te ga stoga prihvaćaju kao dopuštenu namirnicu. Drugi, međutim, tvrde da pčele mogu biti izložene stresu i nehumanim uvjetima tijekom procesa proizvodnje meda, što je u suprotnosti s osnovnim vrijednostima veganstva.

U suštini, odgovor na pitanje iz naslova članka varira ovisno o individualnom pristupu svakog vegana. Postoje vegani koji preferiraju konzumaciju meda koji dolazi iz održivih izvora i pčelinjaka gdje se vodi briga o pčelama. S druge strane, postoje i vegani koji smatraju da je med nedopuštena namirnica u veganskoj prehrani, bez obzira na uvjete proizvodnje.

Postoje veganske alternative medu

Naravno, postoje alternativna sladila poput agavinog sirupa, javorovog sirupa ili sirupa od datulja. Postoji i tzv. "veganski med" od maslačka, o kojem više možete saznati na ovom linku, a ovdje je i recept.

>> Kako postati vegan? Mali vodič za početnike i sve koji razmišljaju o tom koraku

Pročitajte više