Spominje se na mnogim čokoladama, no što je zapravo nugat?

Foto: Shutterstock

JESTE LI se ikad zapitali što vašu omiljenu čokoladicu čini tako ukusnom i kremastom za žvakanje? Jedan od sastojaka koji čokoladice čini tako neodoljivima je upravo nugat, klasični slatkiš koji već generacijama osvaja srca djece i ostalih ljubitelja slatkiša. No što je točno nugat i zašto se nalazi u gotovo svakoj čokoladici koju danas možemo pronaći na tržištu? U ovom članku otkrivamo sve što trebate znati o ovoj ukusnoj poslastici te vam donosimo recept za pripremu u udobnosti vašeg doma.

Što je nugat?

Nugat je aerirana slastica (proces unošenja zraka u smjesu) napravljena miješanjem orašastih plodova, a ponekad i komadića voća, u šećernu pastu, čiji se sastav prilagođava ovisno o željenoj konzistenciji. Vjeruje se da potječe iz mediteranskih zemalja, u kojima se med s bademima ili drugim orašastim plodovima miješao s bjelanjcima, a zatim sušio na suncu.

Tradicionalno postoje dvije osnovne vrste nugata, bijeli i smeđi. Bijeli nugat se pravi od šećera, meda i bjelanjaka i obično je mekši i lakši za žvakanje. Smeđi nugat, poznat i kao "torrone", pravi se od karameliziranog šećera i meda te je tvrđi i lomljiviji.

U suvremenoj pripremi med ili šećer se kuhaju s bjelanjcima na temperaturi koja je niža od one na kojoj se bjelanjci počinju zgrušnjavati i mijenjati svoju strukturu. Dobivena masa se potom na toplini učvršćuje do željenog stupnja čvrstoće i sjedinjuje s tvrdo kuhanim šećerom i kukuruznim sirupom. Često se dodaju biljne masti poput kokosovog ulja kako bi se olakšalo rezanje i grickanje.

Kada se pravilno pripremi, nugat je intenzivno sladak i kremast s blagim okusom sljeza. Zahvaljujući pažljivo umućenim bjelanjcima, tekstura bi trebala biti pahuljasta i ugodna za žvakanje.

Povijest 

Nugat ima dugu i kompleksnu povijest koja još uvijek nije detaljno istražena. Vjeruje se da su stari Grci i Rimljani pripremali slične slastice od meda, orašastih plodova i raznih začina, a prvi pisani recept pronađen je u srednjovjekovnoj knjizi iz 10. stoljeća u Bagdadu. Naziv tog nugata bio je nāṭif i prema jednom od zapisa, pripremao se u Harranu, gradu smještenom između Urfe u današnjoj Turskoj i Alepa u Siriji.

Iz arapskog svijeta nugat se proširio diljem Europe, a posebno je popularan postao u Francuskoj i Italiji, gdje se i danas proizvodi velika količina tog slatkiša. U 16. stoljeću nugat je postao i omiljeni desert španjolske kraljevske obitelji, koja je u to vrijeme vladala i Italijom.

Tradicionalno se u Italiji nugat pripremao samo u vrijeme božićnih blagdana, ali je kasnije postao popularan tijekom cijele godine. Danas se može naći diljem svijeta, a postoje mnoge varijacije tog slatkiša, od bijelog i smeđeg nugata do raznih drugih okusa i oblika.

@tahila.daisy Homemade Nougat😍 Will drop some cool variations for you to try out👀 #foodtok #nougat ♬ Because You Move Me - Tinlicker & Helsloot

Što će vam trebati?

Priprema nugata zahtijeva puno strpljenja i ljubavi, ali krajnji rezultat je vrijedan truda. 

Za uspješnu pripremu potrebni su kuhinjski termometar za slastice i pjenjača. Ako posjedujete samostojeći mikser s nastavkom za mućenje, to će vam biti od velike pomoći. Mućenje i miješanje sastojaka traje dosta dugo stoga će vam ovaj kuhinjski alat znatno olakšati posao.

Sastojci koji će vam biti potrebni su blanširani bademi, oguljene pistacije, oguljeni lješnjaci, jestivi rižin papir, med, šećer, voda, kukuruzni ili agavin sirup, bjelanjci, aroma vanilije, prstohvat soli i šećer u prahu.

Priprema

Tostirajte orašaste plodove u pećnici na 180 stupnjeva pa ih ostavite sa strane. Izrežite dva komada jestivog rižinog papira, a lim za pečenje obložite jednim listom. Pripremite meringu tako što ćete prvo prokuhati med, a zatim ga preliti preko bjelanjaka i miksati dok ne dobijete gustu, sjajnu, čvrstu meringu.

Dodajte orašaste plodove, aromu vanilije i sol te smjesu prelijte u pripremljeni lim za pečenje i stavite drugi list rižinog papira na vrh. Ostavite nugat da se stegne najmanje 2 sata ili preko noći. Nakon što se stegne, nožem ga razdijelite na pločice ili kvadrate. Detaljan recept za pripremu klasičnog nugata možete pronaći na ovoj poveznici.

Pročitajte više