Što je sa Zlatnom školjkom? Neki tvrde da je propala i da u prostor dolazi nešto novo

Foto: Index Food

ZLATNA školjka, omiljeni zagrebački restoran koji pod tim imenom u Martićevoj ulici na kućnom broju 51 postoji već preko pola stoljeća, nedavno je zatvorio svoja vrata zbog adaptacije. Međutim, čini se da je telefonska linija restorana isključena, a tvrtka pod čijim se vlasništvom vodio prestala je postojati 3. siječnja ove godine.

Iako nije jasno radi li se o renoviranju i adaptaciji ili trajnom zatvaranju, mnogi su zabrinuti da bi ovo mogao biti kraj još jednog zagrebačkog restorana s dugogodišnjom tradicijom, dok jedan dio govori o tome da se u taj prostor useljava neki novi restoran.

"Dragi gosti, radi korištenja godišnjeg odmora i adaptacije restorana, zatvoreni smo od 25.12.2022. do 31.01.2023. Želimo vam sretan Božić i Novu godinu. Lijep pozdrav, vaša Zlatna školjka", stoji u obavijesti koja je zalijepljena na ulazu u lokal.

U restoranu je upaljeno svjetlo, no sve je prekriveno najlonom (Foto: Index)

Dugogodišnja tradicija

Kako se sjećaju neki stariji stanovnici tog kvarta, Zlatna školjka je prije više od pola stoljeća započela svoju priču kao pristojan riblji restoran u kojem se mogao pojesti dobar obrok za prihvatljivu cijenu. Tijekom godina je objekt prolazio kroz brojne promjene, kvaliteta je oscilirala, ali je ime uvijek ostajalo isto.

Posljednji, možda već i bivši vlasnik Zlatnu školjku vratio je korijenima ujesen 2009. godine, kad je opet postala jedan ugodni i cjenovno pristupačni riblji restoran.

Ormarić za jelovnik je prazan (Foto: Index)

Puna terasa

Posljednjih 12 godina Zlatna školjka bila je poznata po svom dnevnom jelovniku, koji je uključivao jedno riblje i jedno mesno jelo, a za toplijeg vremena terasa bi bila dupkom puna. Mogle su se ovdje pojesti odlične pržene srdele, kao i dobra pašticada, a na Badnjak su se ispred restorana mogle vidjeti velike gužve zbog bakalara koji se morao rezervirati danima unaprijed.

Terasa Zlatne školjke danas (Foto: Index)

Daleko od toga da je ovdje sve uvijek bilo idealno, ali potencijalno zatvaranje Zlatne školjke ne bi bio gubitak samo za njene vjerne posjetitelje već i podsjetnik na promjenjiv i negostoljubiv krajolik restoranske industrije.

Zlatna školjka bila je omiljeni kvartovski restoran koji je nudio kvalitetna jela po pristupačnoj cijeni, a moglo bi se dogoditi da u središtu Zagreba uskoro možda ne ostane ništa osim skupih i otmjenih restorana, koje si mnogi neće nikad moći priuštiti, te generičkih lokala namijenjenih isključivo turistima.

Upravo ovakvi pristupačni restorani iz susjedstva gradu daju karakter i šarm, stoga bi bila velika šteta da ostanemo baš bez svih.

Ulaz u restoran Zlatna školjka danas (Foto: Index)

Pročitajte više