Sve što trebate znati o podgrijavanju hrane

Foto: Shutterstock

PODGRIJAVANJE ostataka od sinoćnjeg ručka ili večere može biti dobar način za rastezanje obiteljskog budžeta, ali i važan korak u smanjivanju prekomjernog bacanja hrane na razini kućanstva.

Problem je u tome što mnogi od nas nisu sigurni što točno smijemo podgrijavati, a što ne, koliko puta to možemo napraviti i na kojoj temperaturi. Oko polovine svih prijavljenih slučajeva trovanja hranom uzrokovano je onim što smo jeli kod kuće tako da je iznimno važno biti oprezan pri skladištenju, hlađenju i podgrijavanju ostataka.

Kako pravilno čuvati ostatke

Ako vam se čini da bi nakon objeda moglo biti ostataka, brzo počnite hladiti ono što vam ne treba. Idealno bi bilo svu kuhanu hranu pospremiti u hladnjak u roku od 90 minuta. Premjestite hranu iz vruće posude u hladnu i odmaknite od izvora topline kako se ne bi nastavila zagrijavati. Ako se radi o većoj količini hrane, prebacite je u veliku plitku posudu kako bi se prije ohladila. Ne ostavljajte hranu vani satima ili, još gore, preko noći - držite se pravila od 90 minuta.

Hlađenje je ključno

Hranu prije stavljanja u hladnjak ili zamrzivač treba temeljito ohladiti. U protivnom, riskirate povećanje temperature u hladnjaku i stvaranje okruženja u kojem se bakterije lakše razmnožavaju. To bi moglo utjecati na ostatke koje želimo pohraniti, ali i na drugu hranu u hladnjaku. Temperatura hladnjaka uvijek bi trebala biti između 3ºC i 5ºC. 

Ostatke držite dobro zatvorene

Sirovo meso, perad, plodovi mora, jaja, mliječni proizvodi i meki sirevi samo su neke od namirnica s povećanim rizikom od trovanja. Držanje hrane dobro pokrivenom i međusobno odvojenom pomaže protiv moguće kontaminacije.

Ako znate da ćete ostatke pojesti u roku od dva dana, stavite ih u hladnjak. Ako imate veću količinu hrane koju vjerojatno nećete potrošiti u iduća 2 dana, podijelite je na porcije i zamrznite čim se ohladi umjesto da čekate nekoliko dana.

Podgrijavanje ostataka

Iskoristite ostatke iz hladnjaka u roku od dva dana. Ostatke iz zamrzivača pojedite u roku od 24 sata. Provjerite jesu li temeljito odmrznuti prije zagrijavanja. Zagrijte hranu dok ne postane vruća. Ako koristite mikrovalnu pećnicu, imajte na umu da ona ne zagrijava ravnomjerno, stoga izvadite hranu na pola vremena i promiješajte je. Nemojte podgrijavati ostatke više od jednom. Ako vam je, primjerice, u hladnjaku ostao velik lonac juhe, nemojte zagrijavati sve, već samo onoliko koliko vam je potrebno.

Jednako tako, ponovno zamrzavanje ostataka se ne preporučuje. Što više puta hladite i podgrijavate hranu, to je rizik od trovanja hranom veći. Bakterije se uspješno razmnožavaju kad je proces hlađenja prespor ili kad ostatke nismo dovoljno dobro zagrijali. Hranu treba zagrijati na temperaturu od 70ºC i onda je na toj temperaturi grijati barem dvije minute.

Hrana na koju treba paziti

Određene namirnice, primjerice, one s visokim udjelom bjelančevina, mogu biti sklonije kvarenju. Mi vam preporučujemo da sve ostatke brzo ohladite, pravilno pohranite i konzumirate unutar preporučenog vremena.

Ipak, podgrijavanje riže može biti posebno nezgodno jer može sadržavati vrstu bakterija otpornih na toplinu. Što je dulje skuhana riža stajala na sobnoj temperaturi, veća je vjerojatnost da će postati nesigurna za jelo. U idealnom slučaju kuhajte samo onoliko koliko vam je potrebno, a ako vam nešto ipak ostane, ohladite u roku od sat vremena i spremite u hladnjak. Ostatke riže pojedite u roku od 24 sata, ali samo ako ste je zagrijali tako da je zaista jako vruća.

 

Pročitajte više