Svježe rajčice zimi ne dolaze u obzir, ali zato je cherry dosta dobra zamjena

Foto: Marin Tironi/Index

CHERRY rajčice su svakodnevna namirnica koja nam je na tržnicama i u trgovinama dostupna tijekom cijele godine. Sve rajčice su podrijetlom s područja današnjeg Meksika i znamo da su Asteci uzgajali rajčice svih oblika i veličina, ali današnje cherry rajčice su razvijene od sorte koju su sedamdesetih godina prošlog stoljeća uzgojili britanski i izraelski znanstvenici. 

Što su cherry rajčice?

Cherry rajčice su mala sorta rajčica koja je ime dobila zbog svog oblika koji podsjeća na višnju. Mogu biti nešto manje od višnje, ali i otprilike dvostruko veće. Svijetle i slatke, imaju tanku, blago gorku koru i vrlo sočnu sredinu. Najčešće su crvene boje, a mogu biti i žute, narančaste, zelene ili gotovo crne.

Kao i sve rajčice, cherry rajčice su najbolje ljeti, ali zbog svoje male veličine se lako mogu uzgajati i u staklenicima, a da pritom zadrže veći dio okusa i teksture. Kuhari cijene cherry rajčice zbog njihove sočnosti i tanke kožice.

Cherry rajčice u pravilu nisu skupe, a mogu se jesti nakon brzog ispiranja i ne zahtijevaju guljenje, uklanjanje sjemenki ili sjeckanje. Okus im je sličan drugim sortama rajčice, ali zbog svoje male veličine može biti malo koncentriraniji.

Sorte cherry rajčica

Postoji veliki broj sorti cherry rajčica koje se razlikuju po boji, veličini i obliku. Sorta Sungold je popularna zbog svoje lijepe zlatne boje, sočnog mesa i svježeg okusa. Crne cherry rajčice mogu imati blago dimljen okus. Različite vrste cherry rajčica se mogu naizmjenično koristiti u većini recepata.

Odabir

Okus im nije toliko razvodnjen, kao kod većih sorti, zahvaljujući maloj veličini i uzgoju u stakleniku, a dostupne su tijekom cijele godine. Birajte cherry rajčice s čvrstom, svijetlom korom i svježim mirisom. Izbjegavajte tamne mrlje, bore i plijesan.

Kako kuhati sa cherry rajčicama

Da biste pripremili cherry rajčice, jednostavno ih dobro isperite i ocijedite. U receptima se mogu koristiti cijele, prerezane na pola ili nasjeckane. Često se jedu sirove kako bi zadržale svoju teksturu i sočnost. Kuhane ili sirove, odličan su dodatak ljetnim jelima od tjestenine. Kada su kuhane, cherry rajčice poprimaju bogatiji, dublji okus, ali gube dio svoje svježine.

Ispecite ih cijele u pećnici kako biste dobili napuknute rajčice ili ih narežite na ploške i lagano pirjajte. Cherry rajčice nisu najbolja opcija za umak od rajčice ili juhu jer sadrže previše kožice, a premalo mesa.

Kako čuvati cherry rajčice

Zadržat će najbolji okus ako ih čuvate na sobnoj temperaturi (što nije moguće baš dugo, naročito zimi u sezoni grijanja), a razviti brašnastu teksturu ako ih spremite u hladnjak. Na sobnoj temperaturi će ostati dobre do tri dana, opet ovisno o tome gdje ih točno držite. Oni koji imaju hladniju ostavu, svakako bi ih trebali držati tamo.

Ako su vam rajčice savršeno zrele i u kući vam je malo toplo, na dan ili dva ih stavite u hladnjak, kako biste zaustavili daljnje zrenje. Ostavite ih da se vrate na sobnu temperaturu prije upotrebe. Zamrzavanje ne bismo preporučili jer će postati gnjecave.

No, ako ih planirate koristiti kao dodatak varivima, zaledite ih slobodno, i to tako da ih prvo zamrznete zasebno na tacni (najbolje polovice), pa premjestite u vrećicu za zamrzavanje - tako će svaki komadić ostati zasebno zaleđen, neće se spojiti.

Recepti sa cherry rajčicama

Najbolji način da uživate u svježim, visokokvalitetnim cherry rajčicama je da ih cijele jedete sirove, baš poput voća. Ali cherry rajčice su beskrajno svestrane te su jednako dobre u salatama i kao dodatak raznim tjesteninama i prilozima. 

>> Recept za tjesteninu s tunom i cherry rajčicama iz jednog lonca

>> Recept za tjesteninu s feta sirom i cherry rajčicama - TikTok hit

>> Recept za focacciu s maslinama i cherry rajčicama

>> Recept za pečenu ribu s cherry rajčicama

Pročitajte više