Talijanski chef otkrio je tajnu savršene carbonare, na ovaj korak mora se paziti

Foto: Shutterstock

CARBONARA je poznato talijansko jelo čiji su glavni sastojci špageti, jaja, sir Pecorino Romano i guanciale, a iako se jede diljem svijeta, u pripremi tjestenine carbonara često se griješi. Naime, mnogima se dogodi da im se jaja ili prekuhaju ili ostanu sirova pa im to uništi cijelo jelo.

No, to se može spriječiti. Talijanski chef Max Mariola na svom je TikToku otkrio tajnu kako napraviti savršenu carbonaru - što sve od sastojaka ide unutra, ali i kako ju točno napraviti, kako se jaja ne bi pretvorila u kajganu ili ostala nedovoljno termički obrađena.

Savršena pasta carbonara

Trebat će vam špagete, guanciale ili slanina od sušenih svinjskih obraza, sir Pecorino Romano, jaja i papar. Za početak ćete narezati i ispeći slaninu, zakuhati vodu za tjesteninu, malo ju posoliti i unutra dodati špagete.

U posebnoj ćete zdjeli pomiješati jedno cijelo jaje i dva žumanjka, naribani sir i papar i dobro promiješati kako biste dobili kremastu teksturu. Komadiće slanine stavite na tanjur, procijedite masnoću u kojoj se slanina pekla i u tu masnoću stavite tjesteninu koja ne smije biti prekuhana, već al dente. Dodajte i malo vode u kojoj se kuhala tjestenina i dobro promiješajte.

@chefmaxmariola Daje con la #carbonarachallenge 💪😎 #maxmariola #cooking #imparacontiktok #learnontiktok #maxmariolacucinapervoi @Al.ta Cucina @le Naturelle ♬ "Days full of energy"(795887) - AW

Sada slijedi najteži dio - što s jajima? Hoće li biti dovoljno termički obrađena? Hoće li biti previše tekuća? Hoće li se pretvoriti u omlet? Kako biste sve to spriječili, ovaj Talijan ima odličan trik. Tjesteninu stavite u jaja koja ste pomiješali sa sirom i tu zdjelu stavite iznad lonca s kipućom vodom.

Sada sve zajedno dobro promiješajte, a na ovaj ćete način moći kontrolirati svaki korak. Zahvaljujući temperaturi, jaja će se dovoljno termički obraditi da ne budu sirova i da ostanu kremasta, a temperatura nije toliko jaka da se jaja pretvore u kajganu. Tjesteninu na kraju servirate sa slaninom i dodate još malo ribanog sira - i to je sva mudrost.

Pročitajte više