U Kopenhagenu sam probao neobičnu pizzu - po dosta višoj cijeni nego kod nas

Foto: Dragan Maloševac

Dragan Maloševac je specijalist hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije. Odrastao je u Zagrebu, samo nekoliko ulaza od Šestina, jedne od prvih zagrebačkih pizzerija s krušnom peći, a vrijeme njegovog odrastanja bilo je i vrijeme prvih kultnih pizzerija u socijalističkoj Hrvatskoj, poput Dvojke, Kamenitih vrata, Purgera, Zadra i Četiri lovca, što je bilo presudno i za njegovu ljubav prema pizzi. Osim što se bavi svime čime se već ljudi na hitnoj bave, Dragan putuje svijetom i isprobava pizze. Probao ih je otprilike milijun, upoznao vlasnike najboljih pizzerija i opsjednut je tajnama pripreme dobre pizze.

Dugo planirani odlazak u Kopenhagen došao je napokon na red, a poklopio se s početkom adventa i adventskih sajmova u Danskoj. Naravno, prije samog sam puta dobro sam proučio informacije vezane uz pizzerije u Kopenhagenu te mi je u užem izboru završilo njih pet. Plan je bio posjetiti dvije od tih pet pizzerija pa mi je bilo bitno donijeti dobru odluku.

Od dvije pizzerije - jedna je bila promašaj

Ona najbolja, pizzerija Surt, otpala je odmah zbog vrlo strogih kriterija rezervacije. Surt vam prilikom rezervacije skine 500 danskih kruna (70 eura) s kartice i ukoliko ne dođete na rezervirani termin to vam i naplati. Osobno mi je to pomalo nekorektno i iritantno, a budući da si nismo željeli stvarati dodatni pritisak i vremenska ograničenja, Surt je otpao.

Od preostale četiri izabrali smo pizzerije Luca i Baest. Izbor Luce bio je pun pogodak, a Baesta totalni promašaj. No, Baest ću opisati u posebnom osvrtu, a sada kratki osvrt na pizzeriju Luca koja se nalazi u ulici Gammel Strand u samom centru grada odmah uz kopenhagenski kanal. Luca je relativno mala, lijepo uređena pizzerija tople i domaćinske atmosfere.

Pizze neobičnih nadjeva i - pizza s krumpirom

Poslužuju napoletanske pizze poštujući talijansku tradiciju što ponosno ističu i na svojoj internetskoj stranici. Tijesto fermentira dugih 72 sata, a recept je dio obiteljske tradicije. U ponudi je deset pizza pomalo neobičnih nadjeva.
Moji će vjerni pratitelji ostati uskraćeni za uobičajeni užitak komentiranja budući da Luca u ponudi nema pizzu s mortadelom i pistacijom. A budući da u ponudi nije bilo moje omiljene pizze izabrao sam Patate e Salsiccia, pizzu s krumpirom i talijanskom tradicionalnom kobasicom.

Ovo nije prvi put da naručujem pizzu s krumpirom. Nedavno sam u slovenskoj pizzeriji Orli pojeo odličnu pizzu s
krumpirom. U Orliju se krumpir peče na pizzi izrezan na male kockice dok ga Luca priprema s nešto većim komadićima u nadjevu koji su jako mekani. To što pizzerija u centru Kopenhagena u ponudi ima pizzu s krumpirom nije ništa čudno.

Krumpir je poprilično zastupljen i jedan je od glavnih sastojaka u danskoj prehrani pa se pizzerija Luca očito prilagodila danskoj tradiciji. Uz pizzu s krumpirom naručili smo i klasičnu Margheritu. Obje su pizze jako dobre moderne napoletane, kako izgledom tako i okusom. Tanka i mekana sredina s uzdignutim i prozračnim rubovima prekrivenim prepoznatljivim crnim flekama. Pizze su zasitne, ali lagane i bez naknadnog osjećaja težine u želucu.

Cijene dosta više nego kod nas

Cijene su u Danskoj što se tiče hrane dosta više nego kod nas pa se cijene u Luci kreću od 125 danskih kruna (17.50 eura) pa sve do 180 danskih kruna (25 eura) koliko košta Funghi e Tartufo. Većina je pizza oko 20 eura što je u odnosu na neke druge restorane i pizzerije u Kopenhagenu itekako prihvatljivo i pristupačno. Uz pizzu sam ovaj put umjesto tradicionalnih talijanskih piva ipak izabrao točeni Anarachist Season IPA.

Pizzerija Luca je prva danska pizzerija koju sam posjetio i svakako je bila dobra odluka i izbor. U zadnjih je nekoliko godina ova pizzerija bila uvrštena na TOP 50 liste najboljih europskih pizzerija o čemu svjedoče i diplome i priznanja koja vise po zidovima. Nakon duge šetnje gradom i obilaska kopenhagenskih znamenitosti dobro su nam sjele jako dobre i ukusne Lucine napoletanske pizze.

I mala zanimljivost za kraj vezana uz već spomenute cijene. Iako se 20 eura za naše prilike i standarde čini puno to je u Danskoj uobičajena cijena. Usporedbe radi, malu čašu kuhanog vina na obližnjem adventskom sajmu platili smo za nas nestvarnih 11 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.