Uskoro se u Lovranu sprema omlet od tisuću jaja i 30 kila šparoga, evo detalja

Foto: Visit Lovran

DIVLJE šparoge spadaju među najcjenjenije šumske plodove. Svakog proljeća brojni se Lovranci u gustim šumama probijaju kroz vegetaciju kako bi pod bodljikavim grmovima pronašli ove slasne izdanke specifičnog okusa. Na obroncima Učke one rastu u izobilju. Poseban okus zahvaljuju utjecaju aerosola, odnosno miješanju morskog i planinskog zraka.

Kad ih naberu - fešta

Festival šparuga u Lovranu održava se u travnju, kada počinje njihova sezona. Fritaja je najpopularnije jelo od, kako ih oni zovu, šparuga, no s ovom se šumskom namirnicom mogu spraviti i senzacionalni slani i slatki specijaliteti.

Probrana jela tijekom trajanja festivala mogu se kušati u lovranskim konobama i restoranima. Festival šparuga u lovranskim restoranima traje od 1. do 30. travnja.

Tijekom travnja ugostitelji Lovrana i Lovranšćine nude razne specijalitete na bazi ove samonikle biljke, a umijeće se proteglo čak i na slastice. Glavna atrakcija ovog Festivala je jednodnevna fešta na kojoj se spravlja omlet od 1000 jaja, 30 kilograma šparuga i pancete, tzv. fritaja u velikoj padeli, a koja će se održati 20. travnja 2024. godine. 

Pročitajte više