Uskrs kod mnogih ne prolazi bez ovih peciva iz 14. stoljeća, imamo recept

Foto: Shutterstock

HOT CROSS BUNS ili topla uskrsna peciva tradicionalno se jedu na Veliki petak u Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Kanadi i u SAD-u i Uskrs je bez njih nezamisliv.

Peciva su to koja se obično prave s grožđicama, a na kraju se ukrašavaju križem koji predstavlja Isusovo raspeće na križu na Veliki petak. Evo odakle potječu i zašto se jedu baš na Uskrs.

Prvi ih je ispekao redovnik u 14. stoljeću

Thomas Rocliffe, engleski redovnik iz 14. stoljeća, smatra se tvorcem prvih toplih uskrsnih peciva. Iako su i stari Grci i Rimljani pekli slična peciva kako bi obilježili promjenu godišnjih doba, Rocliffe je 1361. godine napravio prvi Alban bun, koji se smatra pretkom toplih uskrsnih peciva.

Alban buns neznatno se razlikuju od svojih nasljednika, hot cross buns - križ se na Alban bunsima izreže nožem, a na hot cross bunsima križ se napravi posebnom glazurom. A iako je originalni recept za Alban buns i dalje strogo čuvana tajna, glavni sastojci su vrlo jednostavni - brašno, jaja, kvasac, grožđice i začini.

Ova slatka voćna peciva s križem na vrhu u to su se vrijeme davala lokalnoj sirotinji na Veliki petak, a toliko su im se svidjela da se vijest o njima ubrzo proširila i peciva su se počela peći diljem zemlje. Do 19. stoljeća peciva su postala tradicionalno jelo za Veliki petak kojim se označavao kraj korizme.

Uz ova su peciva vezana brojna praznovjerja

U engleskom folkloru postoje mnoga praznovjerja vezana uz ovo pecivo. Jedno kaže da se peciva koja su ispečena i poslužena na Veliki petak neće pokvariti tijekom cijele godine, a prema drugom praznovjerju, vjeruje se da ova peciva pomažu bolesnima u oporavku pa ih se nekada jede u medicinske svrhe.

Ako ih ponesete na putovanje morem, Englezi vjeruju da ova peciva štite od brodoloma, a ako se objese u kuhinji, kažu da štite od požara i da će zbog njih svaki kruh i pecivo koje se ispeče u toj kuhinji ispasti savršeno. 

Recept za uskrsna peciva s križem

Za ova peciva postoje mnogi recepti, a mi smo pronašli jedan od kojih ćete napraviti ukupno 12 ovakvih peciva. Trebat će vam malo više od dva sata, kao i ovi sastojci:

  • 500 g oštrog brašna
  • 75 g šećera
  • 2 žličice mješavine slatkih začina
  • 1 žličica cimeta
  • ribana korica jednog limuna
  • 10 g soli
  • 10 g kvasca
  • 40 g maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 200 g grožđica
  • 50 g kandirane narančine kore
  • 75 g glatkog brašna za preljev
  • 100 ml vode
  • 2 žlice zlatnog sirupa

Stavite brašno, šećer, začine i limunovu koricu u veliku zdjelu i promiješajte. Zatim dodajte sol i kvasac, a u posebnoj posudi zagrijte mlijeko. U suhe sastojke dodajte otopljeni maslac, pola mlakog mlijeka i jaje te rukama sjedinite smjesu. Postupno dodajte i preostalo mlijeko.

Tijesto stavite na pobrašnjenu radnu površinu. Umijesite rukom i u tijesto dodajte grožđice i narančinu koru pa mijesite još 10 minuta, dok tijesto ne formirate u glatku kuglu. Nauljite zdjelu i stavite tijesto u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji na toplom mjestu oko sat i pol.

Udvostručeno tijesto stavite na pobrašnjenu površinu i mijesite još 5 minuta. Vratite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite na toplom mjestu da se diže još sat vremena. Ponovno ga stavite na pobrašnjenu površinu i podijelite na 12 jednakih dijelova, oblikujući svaki u kuglu.

Kuglice složite u pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih tako još barem sat vremena dok se ne udvostruče. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i napravite preljev - brašno pomiješajte sa 100 ml vode, a kada dobijete pastu, žlicom ju stavite u vrećicu za glazuru.

Kada su se peciva udvostručila, preko njih glazurom nacrtajte križ te pecite 15-20 minuta dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Otopite zlatni sirup u tavi i dok su peciva još topla, premažite ih s malo sirupa da dobiju lijep sjaj, a zatim ih ostavite da se ohlade.

Pročitajte više