Večera, snack, gablec za posao... Ova brza pita je sve to - pišite recept

Foto: Shutterstock

Pita s porilukom i slaninom sočno je i zasitno jelo koje se jednostavno priprema. Odličan je izbor za večeru, doručak ili kao slani zalogaj za goste, jer se od jedne tepsije može narezati mnogo komada. Kombinacija blagog poriluka i slane arome slanine umotana u hrskave kore osvojit će vas na prvi zalogaj. Mi ju volimo i ponijeti na posao - a tamo nestane za čas.

Vrijeme pripreme je oko 25 minuta, a vrijeme pečenja 45 minuta. Recept je jednostavan za pripremu, a navedeni sastojci dovoljni su za 8 porcija.

Sastojci

  • poriluk
  • slanina
  • jaja
  • jogurt
  • mineralna voda
  • ulje
  • sol po ukusu
  • gotove kore za pitu

Priprema

Na laganoj vatri dinstajte sitno sjeckani poriluk i slaninu dok poriluk ne omekša i ne dobije zlatnu boju, a slanina pusti miris.

U posebnoj posudi pomiješajte jaja, jogurt, sol, ulje i mineralnu vodu. Smjesu prelijte preko prodinstanog poriluka i slanine te sve dobro sjedinite. Odvojite otprilike jednu trećinu ove smjese sa strane, trebat će vam za prelijevanje pite na kraju.

Lim za pečenje premažite uljem. Na dno položite dvije kore, a zatim ih premažite s nekoliko žlica pripremljenog nadjeva. Nastavite slagati pitu redoslijedom: dvije kore, pa nadjev, sve dok ne potrošite materijal.

Na vrh stavite posljednje kore. Cijelu pitu prelijte onom trećinom nadjeva koju ste sačuvali na početku.

Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 Celzijevih stupnjeva. Pita se peče otprilike 45 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.

Kada je gotova, izvadite je iz pećnice i ostavite da se malo ohladi, desetak minuta, prije nego što je narežete na kocke i poslužite.

Pogledajte originalni recept ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.