Volite li mekše ili tvrđe kuhana jaja? Ovako će svaki put ispasti kako ste zamislili

Foto: Shutterstock

DAN je uvijek najbolje započeti ukusnim doručkom, a jaja za doručak čest su izbor. Omlet, kajgana, jaje na oko ili kuhano jaje - sve su to omiljene opcije za doručak, no najveći problem javlja se kod kuhanog jajeta, jer ga svatko voli na drugačiji način.

Netko više voli da jaje bude kuhano taman toliko da bjelanjak bude tvrd, a žumanjak se razlijeva, dok drugi preferiraju tvrd i kuhan žumanjak. Koju god opciju da preferirate, nema goreg osjećaja nego oljuštiti jaje i shvatiti da se nije dovoljno skuhalo.

Sjajan trik za kuhanje jaja

Ključ u savršeno kuhanim jajima je dobar tajming, no kako znati koliko točno trebate kuhati jaja kako bi žumanjak bio baš po vašem guštu? Ako niste sigurni, tu je ovaj genijalni slikovni prikaz koji će vam u tome pomoći.

Na ovoj slici možete vidjeti kako će jaje izgledati ovisno o tome koliko ga dugo kuhate, a ako ju imate pri ruci svaki put kada vam se jedu kuhana jaja, više ih nikada nećete prekuhati.

Za one koji preferiraju baš jako tekući žumanjak, tri do četiri minute kuhanja bit će vam sasvim dovoljno. Ako ipak želite da se jaje malo dulje kuha, no i dalje biste u žumanjak voljeli umočiti kruh, kuhajte ga otprilike šest minuta.

Nakon sedam do osam minuta žumanjak će i dalje biti mekan, no ne previše tekuć, a bjelanjak će biti malo tvrđi. A ako ste na drugoj strani spektra i preferirate jače kuhana jaja, tada biste ih trebali kuhati između 12 i 15 minuta. Na taj ćete način dobiti savršen bjelanjak i žumanjak.
 

Pročitajte više