Zaboravljeni recepti: Kukuruzna bazlamača koja miriše na baku i šparet

BAZLAMAČA, zlevka ili zlevanka je tradicionalno jelo koje se najčešće veže uz središnju i sjevernu Hrvatsku pa me nije začudilo da se i u staroj goranskoj bilježnici nalaze recepti za ovo jednostavno, pravo starinsko jelo. Recept je vrlo kratak, zapisan prekrasnim rukopisom u dva reda teksta gdje su nabrojani sastojci te je navedeno da se izlije i peče.

Bile su doručak ili večera

Bazlamače su se pripremale za doručak ili večeru u seoskim obiteljima, a posluživale su se i u slatkoj i u slanoj varijanti. Ovo je slatka bazlamača i vrlo je mirisna jer se u nju stavlja limunova korica. Mnogi će se sjetiti svojih baka pri spomenu na ovo jelo ili će se nostalgično prisjetiti mirisa i okusa domaće hrane pripremljene na "šparetu" i sigurna sam da svako domaćinstvo koje voli tradicionalnu hranu čuva neki svoj, najbolji recept za bazlamaču.

Vrlo jednostavno se sprema

Ono što bazlamaču svrstava u brza jela je način pripreme i dostupnost namirnica. Priprema se po principu umuti, izlij i ispeci, a može se jesti i topla i hladna. Za pripremu će vam trebati nekoliko sastojaka za koje ne morate obilaziti specijalizirane trgovine i potrošiti bogatstvo.

U ovu bazlamaču ne idu niti vrhnje niti sir, ali idu svinjska mast i kvasac pa je zato rahla i meka. Pekla sam u manjem limu da bude malo deblja, a vi možete i u limu klasičnih dimenzija. Ono što treba paziti je da se ne prepeče i čim vam čačkalica kojom bocnete bazlamaču izlazi suha, gotova je.

Možete napraviti i u slanoj verziji

Možete je poslužiti uz kiselo vrhnje, meki sir, s malo domaćeg pekmeza, uz jogurt ili mlijeko. Topla mi je bila baš izvrsna, a idućeg dana sam ju kušala hladnu (pospremljenu u zatvorenoj kutiji) i zadržala je sočnost te mi je prijala uz bijelu kavu.

Ako želite raditi slanu bazlamaču, izostavite šećer i limunovu koricu, a dodajte više soli. Slana bazlamača može poslužiti i kao prilog nekom povrtnom varivu ili uz kuhane mahune, grah i slično. Recept je OVDJE.

Pročitajte više