Zbog recepta naše čitateljice Martine danas se pale pećnice i jedu najmekše pogačice

Foto: Martina Franjić

PREVRUĆE je za pogačice s čvarcima? Neki se ne bi složili jer smo u Facebook grupi Index Recepti: Što ste danas kuhali? našli super recept naše čitateljice Martine Franjić - upravo za ova slasna peciva.

"Prekrasne", "Baš su lijepe pufaste, može recept?", "Izvrsne! Omiljene", "Vrhunske", pisali su joj u komentarima ispod objave, pa je Martina odlučila podijeliti i recept po kojem ih priprema.

"Radila sam odokativno, ovo je otprilike", napomenula je.

Martinine pogačice s čvarcima

Za dizano tijesto potrebno je:

  • 1 kg glatkog brašna
  • 2 vrećice suhog kvasca
  • 1 žlica šećera
  • 1.5 žlica soli
  • 600 ml mlijeka
  • 100 ml ulja
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 1 jaje

Za premaz ćete trebati:

  • 300 g čvaraka
  • malo svinjske masti (1 do 2 žlice)
  • sol i papar

Kvasac i šećer pomiješajte s toplim mlijekom pa ostavite desetak minuta da se zapjeni. U glatko brašno koje ste stavili u veću posudu stavite dignuti kvasac i ostale sastojke pa zamijesite tijesto i dodajte malo brašna ako je potrebno, ali nikako ne previše da tijesto ne bude pretvrdo.

Kad ste zamijesili glatko tijesto, ostavite ga oko 45 minuta na toplom mjestu i bez propuha da se udvostruči, pokriveno čistom kuhinjskom krpom. Za to vrijeme pripremite premaz tako da čvarke sameljete s masti, soli i paprom (nemojte dodavati sol ako su čvarci sami po sebi već dovoljno slani).

Tijesto izvaljajte, premažite premazom od čvaraka te preklopite. Ponovite to tri do četiri puta. Režite okrugle pogačice, a možete i jednostavnije - na kocke, pa nećete imati otpadaka od tijesta. Premažite jajetom ili žumanjkom koji ste pomiješali s malo mlijeka, pa pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Pročitajte više