Japanski bobtail: Mačka koja stoljećima inspirira azijsku umjetnost

Foto: Shutterstock
Video: YouTube

JAPANSKI bobtail drevna je pasmina mačaka, opisivana u azijskoj umjetnosti već stoljećima.


Iako u nazivu ima epitet "japanski", nije sigurno odakle točno potječe, a neke naznake govore da porijeklo vuče iz Koreje ili Kine. U drugoj polovici 20. stoljeća japanski se bobtail raširio po cijelome svijetu.

Ono po čemu ćete je odmah prepoznati kratki je i odrezani rep, dug oko sedam centimetara. Rep podsjeća na zečji i izgledao kao da je odsječen. Kao i većina drugih pasmina, i ova može biti u gotovo svim bojama ili kombinacijama. Najcjenjenija je bijela s detaljima u drugim bojama.

Japanska ulična mačka

1602. godine japanske su vlasti dekretom zapovjedile da se sve mačke moraju pustiti na slobodu kako bi se obračunale s rastućim brojem glodavaca koji su prijetili uništavanjem dudovih svilaca. Prodavanje i kupovanje mačaka postalo je ilegalno pa su mačke živjele na farmama i ulicama. Japanski bobtail tako je postao japanska ulična mačka.

Srednje je građe, dugoga tijela, elegantnoga držanja i mišičave građe. Postoje kratkodlaka i dugodlaka varijanta. Prva ima mekanu i svilenkastu dlaku srednje dužine, a druga nešto dužu.

Ove su mačke općenito aktivne i inteligente te vole ljudsko društvo. Lakše ju je naučiti trikove i trenirati nego većinu drugih pasmina. Radi se o neobično "brbljavoj" pasmini koja voli vokalno komunicirati s ljudima.


Zanimljivosti


Pojavljuje se u brojnim japanskim legendama i pričama.

Planetarno popularni manga lik Hello Kitty upravo je - japanski bobtail.

Pročitajte više