Jedenje trave kod pasa: Kada ono postaje problematično?

Foto: Shutterstock

U VEĆINI slučajeva nemate razloga za brigu.

Ako u posljednje vrijeme tu i tamo uhvatite vašeg ljubimca kako uživa u jedenju trave, nemojte paničariti. Ona je za njih u većini slučajeva lijek za nadražen želudac.
 
Trava je "oštra" i kao takva nadražuje grlo i sluznicu želuca, a taj osjećaj tjera na povraćanje, posebno ako se trava samo proguta, bez prethodnog žvakanja. On neće pojesti toliku količinu trave, kao što bi to napravila krava, već će najvjerojatnije uzeti malu količinu, žvakati ju neko vrijeme, a zatim izbaciti iz sebe. Razlog tome može biti i to da im je trava samo ukusna ili to što im je potrebno malo više biljne hrane u njihovoj prehrani.
 
Trava sadrži bitne hranjive tvari, za kojima vaš ljubimac možda žudi, posebno ako je isključivo na komercijalnoj prehrani. Ako ste primijetili da grickanje trave postaje sve uobičajenija navika vašeg psa, ubacite u njegovu prehranu malo kuhanog povrća. Psi nisu toliko izbirljivi poput mačaka, ali nisu ni obožavatelji sirovog povrća.
 
No, svakako pripazite na nagli porast prehrane travom, jer to bi mogao biti znak ozbiljnijih problema od samo nadraženog želuca. To bi tada mogao biti način na koji vaš pas pokušava sam sebe zaliječiti, a to onda zahtjeva hitnu veterinarsku pomoć. Takav pas travu će gutati u velikim količinama, bez previše žvakanja, kako bi što prije povratio.

Pročitajte više