Ruska plava mačka: Graciozna kraljevska ljubimica

Foto: Shutterstock

NEOBIČNE boje i svijetlih očiju, ruska plava mačka niz godina svojim izgledom ne prestaje privlačiti pozornost.

Vrlo je cijenjena vrsta domaće mačke, poznata po plavoj boji gustog i kratkog krzna, tj. sivoj s plavo-srebrnkastim odsjajem koji se javlja zbog "dvostrukog krzna" koje je tamnije pri dnu, a svjetlije na vrhu. Mladinci imaju i pruge koje se gube kada postanu spolno zreli.

Jednostavne je građe, dugoga u gracioznog tijela te repa. Ima okruglu i malu glavu s većim ušima. Prema standardima, oči bi trebale biti zelene, ali pripadnice ove vrste nerijetko se rodi i plavih, te žutih i narančastih očiju.

Osnovna boja je gore spomenuta plava, ali kasnije su uzgojene vrste crne i bijele boje koje su priznate od strane nadležnih organizacija. Porijeklom je iz Rusije i nekad se nazivala Arhangelsk mačkom jer se vjeruje da su je u Englesku sredinom 19. stoljeće donijeli mornari iz tog mjesta.

Ponašanje

Ruska plava mačka zaigrana je i odana vlasniku, ali svoju umiljatost ne pokazuje olako. Kada su stranci u pitanju, treba joj vremena kako bi ih upoznala i na početku će biti malo distancirana, sve dok ne odluči je li došljak vrijedan njezine pažnje.

Važno je istaknuti da je najčešće istinski privržena samo jednoj osobi. Inteligentna je i voli igru te se dobro slaže s drugim ljubimcima i djecom.

Povijest



Malo se zna o njezinoj povijesti. Nekada je bila žrtva lova zbog lijepoga krzna. Zna se da je bila ljubimica britanske kraljice Viktorije, a vjeruje se da je bila uzgajana i na ruskom carskom dvoru.

Današnji izgled nastao je križanjem ruskih plavih mački iz Engleske s onima iz Skandinavije.

 

 

Pročitajte više