Želite psa genijalca? Ovo su najpametnije pasmine

Foto: Shutterstock

SVE PSE volimo i vrlo su nam dragi. Svaka se pasmina ističe nekim kvalitetama. Neke su odlični radni psi, neke vrlo umiljate, neke izvrsna pomoć u lovu, a neke se gotovo ne linjaju pa su idealne za stan. Danas vam donosimo top-listu najpametnijih pasa.

1. Graničarski škotski ovčar - Border Collie



Border Collie smatra se najpametnijim psom zbog njegove visoke inteligencije i mnogo energije. Iznimno je važno dati ovom psu zadatak i svrhu jer biste inače mogli pronaći svoj dom okrenut naopačke kada se vratite s posla. Snažno se vežu za ljudi te su im idealni radni i životni suputnici. Međutim, neće im biti dobro ako nemaju vlasnika jednako visoke razine energije kao što su oni. Zbog toga što su ovčari, mala bi im djeca mogla smetati jer ih ne mogu utjerati u stado kako su zamislili. Pravome vlasniku ovaj će pas iznimno dobar i vrlo će brzo učiti.

2. Pudla



Pudlu se vrlo lako trenira i vrlo je oštroumna te uživa u ljudskom društvu. Dobar je radni pas, kao čuvar i u lovu. Odlična je u treningu i vrlo poslušna te voli kreativno vrijeme za igru, zbog čega je nekada bila popularna kao cirkuski izvođač. Međutim, ako joj je dosadno, kreativno će se zabavljati pa ponekad i upasti u nevolje.

3. Njemački ovčar



On je poznat po inteligenciji. Pametan je, hrabar i zaštitnički nastrojen te zavisi o ljudskom društvu. Trikove uče nakon samo nekoliko ponavljanja, a naredbama se pokoravaju uglavnom nakon što ih prvi put kažete. Znatiželjni su kada je u pitanju učenje novih zadataka jer im to daje smjer i svrhu. Osim kao ovčar, često se koristi i kao čuvar, policijski i potražni pas, a treniran je i za vojne skokove padobranom.


4. Zlatni retriver



Ova vrlo umiljata i popularna pasmina poznata je i po inteligenciji. Može naučiti preko 200 naredbi što ga čini odličnim životinjskim prijateljem u domu i na radnom mjestu. Odan je, pun ljubavi i strpljiv, voli ugađati te učiti.

5. Doberman



Ovaj je pas urođeno neustrašiv i odlične kondicije pa je jedan od najpopularnijih pasa čuvara. Pametan je i asertivan te ga se lako može istrenirati za dominaciju, ali i poslušnosti. Mnogima je zastrašujuću zbog toga što je poznat kao policijski i ratni pas, ali zapravo je vrlo nježan. Njegova odanost i oštrina čine ga odličnim dodatkom obitelji.

Pročitajte više