Škotski ovčar: Inteligentna, blaga i razigrana filmska zvijezda

Foto: Shutterstock
Video: YouTube

DUGODLAKI škotski ovčar jedna je od najpopularnijih svjetskih pasmina. Osim niza novela, filmova i serija s likom Lassie, ova je pasmina poznata i po inteligenciji te blagom, prijateljskom temperamentu.

Izgled


Škotski je ovčar veći i snažan pas. Visoki su od 51 do 61 centimetar, mužjaci nešto viši od ženki. Krzno mu se javlja u ovim kombinacijama: žutosmeđa, trobojna ili mramorasto plava. Sve tri opcije imaju bijeli ovratnik, prsa, noge, šape i vršak repa. Dlaka je gusta, ravna i dugačka, a podlaka mekana i čupava.

Svakoga ga tjedna treba četkati, s time da pažnju treba obratiti na poddlaku koje, kada dođe sezona linjanja, mnogo otpada.

Ima klinastu njušku, prepoznatljive bademaste oči i uši kojima donje dvije trećine stoje uspravno, a gornja trećina je preklopljena.

PorijekloŠkotski ovčar dolazi iz, kako mu i govori ime, Škotske. Izvorno je postojalo samo nekoliko inačica te pasmine (collie), a kasnije je križanjem s ruskom pasminom borzoi dobio "plemenitiju" glavu - karakteristiku kojom se odlikuje i danas.

Ponašanje

Ovaj je pas vrlo inteligentan i druželjubiv, po prirodi smiren, ali voli igru. Natprosječno brzo uči pa ga je lako dresirati. Vrlo je odan vlasniku, a posebno voli djecu. Ne voli agresivno ponašanje, kazne ni bučno okruženje, a odlično reagira na maženje, pozitivne emocije i nagrade.

Važno ih je rano socijalizirati jer su ponekad dosta bojažljivi. Ne voli vrućinu pa o njemu treba posebno voditi brigu tijekom vrućih ljetnih mjeseci.

Zanimljivosti


Škotski ovčar najpoznatiji je po liku Lassie koji je najprije predstavljen u kratkoj priči Lassie se vraća kući Erica Knighta objavljenoj 1938. Uslijedile su nebrojene ekranizacije na filmu i u serijama, a najpoznatiji je prvi film snimljen o ovom umiljatom ljubimcu - Lassie se vraća kući - s Roddyjem McDowallom i Elizabeth Taylor u glavnim ulogama iz 1943. godine. Lassie je jedna od samo tri životinje koje su dobile zvijezdu na Hollywoodskoj stazi slavnih.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara