Zgužvani ljepotan: Shar pei

Foto: Shutterstock

OVA pasmina porijeklom iz Kine jednom je čak bila u Guinessovoj knjizi rekorda kao najrjeđa pasmina na svijetu. Danas više nisu toliko rijetki, a ako ste se i vi odlučili za Shar peia kao novog ljubimca, evo nekoliko savjeta o njihovoj njezi.

 
Shar pei je pasmina koja zahtjeva preventivnu njegu, pa ćete puno pažnje morati posvetiti njegovom zdravlju i brizi oko samog psa kako bi spriječili moguće nepravilnosti u razvoju. Koža ovog psa je jako osjetljiva i zahtjeva redovito održavanje kako bi se spriječili zdravstveni problemi. Zahtjevaju često kupanje, nekad čak i jednom tjedno, te redovito četkanje.Shar pei su jako osjetljivi na ugrize buha, mogu čak biti i alergični, pa je pravilna zaštita od buha jako važna. Trebaju biti smješteni na čistom, u higijenskim uvjetima, a hrana treba biti vrhunske kvalitete. Često znaju biti alergični na neku hranu ili aditive koji se nalaze u psećoj hrani pa ćete se možda morati posavjetovati s veterinarom o posebnoj prehrani. 
 
Krzno Shar pea ima samo jedan sloj i može doći u različitim dužinama. Kraća dlaka zna biti poprilično gruba, do te mjere da iritira ljudsku kožu, čak izaziva i osip. Zato su oni s dužom dlakom puno poželjniji. 
 
Svi naborani dijelovi kože skloni su ranicama, lezijama ili infekcijama pa se posebna pozornost treba obratiti na održavanje kože, kako bi dijelovi nabora uvijek ostali čisti i suhi. Osim redovitog kupanja, svaki dan se vlažnom krpom treba pobrisati prostor oko nabora i dobro osušiti kako se ne bi razvile bakterije ili ranice. Nabori na glavi i oko njuške najizloženiji su razvoju bakterija i infekcija, ali ako se koža ne održava pravilno i redovito infekcije se mogu razviti na bilo kojem dijelu kože.
 
Genetski uvjetovane bolesti koje se mogu javiti kod ove pasmine
 
Entropija očnih kapaka je pojava kada dolazi do uvrtanja kapka prema unutra. Simptomi su crvenilo i osjetljivost na svjetlost ili vjetar. Jedino rješenje za entropiju je kirurški zahvat. 
 
Hipotireoidizam nastaje zbog nedovoljnog izlučivanja hormona T4, što uzrokuje probleme kod probavnog sustava i problem s održanjem težine, a može stvoriti i probleme s kožom. Od ovog oboli svaki peti Shar pei. 
 
Nožna infekcija koju uzrokuju oštre dlačice koje se nalaze među prstima i s vremenom  utječu na stvaranje infekcije. 
 
Infekcija uha također je česta među ovom pasminom, a pogoduje joj činjenica da ovi psi imaju sužene ušne kanale. 
 
Swollen Hock sindrom povezan je s amiloidima, a može utjecati na različite organe, najviše bubrege. Započinje s temperaturom uzrokujući nateknuće bubrega, ali i njihovo zatajenje.
 
Drže se dalje od stranaca i u njihovoj su prisutnosti suzdržani. Iako sa strancima nekad znaju biti i agresivni, jako su vezani za svoju obitelj, do te mjere da  postanu posesivni kad su djeca u pitanju. Prije nego nabavite Shar pea dobro proučite ovu pasminu i sve poteškoće s kojima bi se mogli susresti, pa odlučite da li ste spremni za društvo jednog osebujnog psa. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više