Jesu li zdraviji mješanci ili čistokrvni psi? Evo što kaže znanost

Foto: Pexels

MNOGI ljudi vjeruju da su mješanci zdraviji od čistokrvnih pasa, no novo istraživanje objavljeno u časopisu Frontiers in Veterinary Science otkriva nam da to nije nužno istina. 

Rezultati istraživanja, u kojem je sudjelovalo više od 27 tisuća pasa, pokazuju da su mješanci jednako skloni zdravstvenim stanjima s kojima se susreću i njihovi čistokrvni rođaci, piše American Kennel Club (AKC). Istraživanje su provodili znanstvenici Fakulteta veterinarske medicine i biomedicinskih znanosti sa Sveučilišta A&M u Teksasu, koji su dio istraživačke inicijative The Dog Aging Project.

Mješanci nemaju prednost u odnosu na čistokrvne pse

Znanstvenici su pregledali tisuće dijagnoza koje su im poslali vlasnici pasa, kako bi otkrili najčešće razloge iza posjeta veterinaru. Usporedili su deset najčešćih zdravstvenih stanja s kojima se susreću čistokrvni psi i deset s kojima se susreću mješanci te uočili brojna preklapanja.

"Neki od najčešćih razloga zbog kojih vlasnici vode svoje pse veterinaru jako rijetko imaju veze s pasminom psa", izjavili su, prenosi AKC. 

Kada je riječ o dugovječnosti i zdravstvenim profilima, mješanci nisu imali medicinsku prednost u odnosu na čistokrvne pse. Istraživači su zaključili da najveću ulogu na zdravstveno stanje psa imaju prehrana, način života i individualno genetsko naslijeđe.

Foto: Pexels

Najčešći zdravstvena stanja kod pasa

Najčešći problemi s kojima se susreću čistokrvni psi su zubni kamenac, ugrizi drugih pasa, vađenje zuba, osteoartritis i giardijaza.

U usporedbi s mješancima, među čistokrvnim psima češće se pojavljuju šumovi na srcu, očne mrene, problemi sa zubima, kao i rane od ugriza drugih pasa. S druge strane, mješanci su skloniji trovanju čokoladom, lomu kandži i infekcijama uha.

Neke čistokrvne pasmine imaju veće predispozicije za razvoj određenih zdravstvenih stanja. Primjerice, bokseri, njemačke doge i dobermani mogu razviti dilatativnu kardiomiopatiju, dok su među kraljevskim španijelima kralja Charlesa rašireni kožni, očni i srčani problemi.

Foto: Unsplash

Vlasnici trebaju razmisliti prije nabavke novog psa

Budući da neke pasmine imaju predispozicije za određene nasljedne bolesti, potencijalni vlasnici trebali bi dobro razmisliti žele li čistokrvnog psa ili mješanca.

No, znanstvenici naglašavaju da se bilo koji pas može ozlijediti ili kroz godine razviti neki zdravstveni problem te da je zdravlje samo jedan od faktora na koje trebamo paziti pri odabiru psa.

Na kraju, najvažnije je odabrati psa koji odgovara našem životnom stilu, a kako bismo mu osigurali što kvalitetniji život, trebali bismo ga voditi na redovite preglede kod veterinara, bez obzira na to je li riječ o čistokrvnom psu ili mješancu.

"Nijedan pas nije imun na ozljede ili bolesti, ali uz dosljednu veterinarsku njegu, ima veće šanse za dug i sretan život", poručuju stručnjaci. 

Pročitajte više