10 stvarno odvratnih stvari koje restorani rade kako bi uštedjeli

Foto: Instagram

KAD JEDEMO u restoranima, većina ljudi očekuje pažljivo spravljen obrok od kvalitetnih sastojaka, no istina je u praksi često drugačija. Restorani nerijetko koriste trikove kako bi uštedjeli novac, a neki od njih su prilično odvratni. 

1. Podgrijavanje hrane

Nitko ne voli predugo čekati narudžbu pa je brzina pripreme hrane bitno utječe na uspješnost nekog restorana. Bez obzira je li u restoranu gužva ili mirno, kuhar obrok mora poslati za stol u najkraćem mogućem roku, pa se često dovijaju tako da unaprijed spreme određena jela i prije posluživanja ih samo podgriju u mikrovalnoj i dekoriraju prije posluživanja. 

2. Posluživanje hrane s isteklim rokom 

Bacanje hrane je veliki gubitak za restoran, pa se često dogodi da poslužuju hranu kojoj je istekao rok trajanja i nadaju se da neće biti nikakvih posljedica. 

3. Hranu ne čuvaju u prikladnim uvjetima

Meso, perad i morski plodovi ne čuvaju se uvijek na prikladnoj temperaturi. Također se može dogoditi da ostanu bez struje, pa im frižideri duže stoje isključeni ili je hrana predugo smrznuta. U nekim se restoranima takva hrana ipak poslužuje bez obzira na zdravstvene rizike. 

4. Prljavi stolnjaci i ubrusi

Ljudi često prosipaju hranu po stolnjacima, a za restoran nije isplativo da pere stolnjake i ubruse nakon svakog gosta, pa mnogi najčešće samo očiste vidljive mrlje i vrate ih na stol. 

5. Prljavo suđe

Pranje suđa u perilici dugo traje i nije baš jeftino pa u nekim restoranima tanjure samo isperu, obrišu i ponovo poslužuju u njima. 

6. Radnici ne nose rukavice

Budući da su radnici u restoranima jako zaposleni, a najčešće imaju nisku plaću i nisu dovoljno educirani, sigurnost im nije uvijek na prvom mjestu. Često se događa da hranu diraju golim rukama koje nisu čak ni oprali od baratanja prethodnim jelom. Istraživanja pokazuju da čak u 40 posto restorana radnici jednostavno obrišu ruke o pregaču

7. Bolesni zaposlenici

Manjak slobodnih dana za osoblje u restoranima ponekad znači da ih radnici neće iskoristiti za oporavak od bolesti, već će na posao doći i kad su bolesni iako postoji opasnost da prošire zarazu. 

8. Pretakanje kečapa

Kad u boci ostane malo kečapa teško ga je istisnuti, ali ne žele ga ni baciti, pa najčešće samo pretoče ostatke u novu bocu. Možda vam se to ne čini tako velikim grijehom, no takvo pretakanje iz više boca može značiti veću cirkulaciju bakterija. Sjetite se samo koliko ljudi je diralo tu bocu, a da nije prije toga opralo ruke. 

9. Poslužuju grickalice koje je već netko jeo

Na nekim mjestima će vam dok čekate hranu donijeti grickalice poput pereca. U većini restorana ih drže u jednoj posudi, a kad netko ne pojede svoje grickalice, ostatak jednostavno vrate u posudu iz koje ih ponovo zagrabe za idućeg gosta. 

10. Poslužuju hranu koja im je ispala na pod

To ćete možda ponekad učiniti i kod kuće, ali moramo li zaista naglašavati koliko se više bakterija nađe na podu restoranske kuhinje u usporedbi s vašim kuhinjskim podom?

Pročitajte više