25 godina braka: Preminuo muž u najduljem braku osoba s Downovim sindromom

Foto: The Washington Post

MUŠKARAC s Downovim sindromom za kojeg se vjeruje da je uživao u najduljem braku na svijetu sa ženom s istim stanjem, umro je u dobi od 56 godina.

Paul Scharoun-DeForge umro je od Alzheimerove bolesti nakon 25 godina bračne sreće sa suprugom Kris (59). Par iz Liverpoola, u američkoj saveznoj državi New York, suočio se s brojnim preprekama u svojoj potrazi za srećom, a liječnici su njihove roditelje poticali da ih smjeste u ustanovu odmah nakon što su rođeni.

Srećom, njihove su obitelji ignorirale taj savjet te Paulu i Kris ponudile ljubav i potporu koju su trebali da žive sretne i produktivne živote. Upoznali su se na plesu za osobe s poteškoćama tijekom 1980-ih i odmah su se svidjeli jedno drugome, piše The Washington Post.

Paul i Kris godinama su hodali i zaručili su se 1988. godine nakon što ga je Kris zaprosila. Omogućeno im je da se vjenčaju tek 1993. godine, nakon što su državnim službenicima u New Yorku dokazali da su sposobni pristati na taj odnos.

Objašnjavajući svoje osjećaje za Paula, Kris je rekla: "Pogledala sam mu u oči i vidjela svoju budućnost, i tad sam ga zaprosila ... Rekao je da." Svojoj sestri Susan Scharoun otkrila je da joj se "sviđa muškarac koji je poput nje".

Nakon što su se vjenčali, par je živio u stanu za osobe s invaliditetom, uz podršku države. Kris je dobila posao u Pizza Hutu, a Paul je radio u udruzi koja pomaže osobama s invaliditetom. 

Prije oko godinu dana Paul je počeo pokazivati znakove demencije, koja zahvaća više od polovine ljudi s Downovim sindromom starijih od 50 godina. 

Susan Scharoun rekla je da je muškarac kojeg je njezina obitelj poznavala i voljela počeo nestajati, ali da je uvijek prepoznavao svoju voljenu suprugu. "Još uvijek je bio dio obitelji, no mogli ste vidjeti da nije prepoznavao ljude... No kad bi vidio Kris, samo bi je gledao i znali smo da je prepoznaje", dodala je.

Kris je bila jako uznemirena kad se njezin suprug morao odseliti iz njihovog doma. Par se i dalje sastajao svake nedjelje na večeri kod Susan. Prošle godine proslavili su 25. godišnjicu braka tako što su spontano obnovili vjenčane zavjete nakon što se Kris oporavila od upale pluća.

Upala pluća od koje je Paul preminuo u bolnici prošli mjesec s glavom na bratovom ramenu, čest je uzrok smrti osoba s Alzheimerovom bolešću, s obzirom na to da imunološki sustav postaje sve slabiji kako bolest napreduje te obično dolazi do gubitka na težini, što povećava rizik od infekcija grla i pluća.

Kris koja je nacrtala leptira za Paula prije njegove smrti, rekla je da je jako uznemirena. "Dala sam sliku svojoj ljubavi i svidjela mu se... Razmišljam o njemu kako leti i slobodan je."

Kris sada planira putovati na svoje omiljeno mjesto za odmor - u planine Adirondack - na godišnjicu njihova vjenčanja ovog kolovoza kako bi raspršila pepeo svog pokojnog supruga.

Pročitajte više