Viralni matematički zadatak posvađao je ljude na internetu, mnogi se muče s rješenjem

Foto: X

DRUŠTVENIM mrežama kruži matematički zadatak koji je posvađao ljude na internetu, a korisnik koji ga je objavio tvrdi da se i dalje muče s pronalaskom točnog odgovora. Matematička zagonetka o čovjeku koji je ukrao novac iz blagajne pregledana je više od 50 milijuna puta i mnogima je zadala popriličnu glavobolju. 

Naime, korisnik pod imenom @NoContextHumans podijelio je zadatak na X-u (donedavno poznatom kao Twitter ), a u objavi je pokazao rukom napisani zadatak uz koji je priložio novčanicu od 100 dolara. 

Zadatak glasi: "Čovjek je ukrao novčanicu od 100 dolara iz blagajne trgovine. Zatim u toj trgovini kupi robu u vrijednosti od 70 dolara koristeći novčanicu od 100 dolara i dobije 30 dolara kusura. Koliko je novca izgubila trgovina...?" 

Zadatak koji je zbunio ljude  

Objava je prikupila tisuće komentara korisnika X-a među kojima se povela rasprava o tome koji bi mogao biti točan odgovor na matematičku zagonetku. Među brojnim odgovorima bili su ponuđeni iznosi od 30 pa sve do 200 dolara, a svatko je nudio svoja objašnjenja. 

"Izvornih 100 dolara, 30 dolara kusura i 70 dolara vrijednosti inventara, znači ukupno 200 dolara", napisao je jedan korisnik, dok drugi tvrdi: "30 dolara plus veleprodajna cijena robe".

"Ukupno je 170 dolara gubitka. To su 2 odvojene transakcije. Jedna je gubitak od 100 dolara. Zatim gubitak proizvoda od 70 dolara. 30 dolara dio je prvog gubitka", tvrdi pak treći. 

Međutim, bilo je i onih koji su se dvoumili oko cijene robe i je li vlasnik trgovine prijavio krađu njihovoj osiguravajućoj kući. Ipak, kako to obično ide, najpopularniji i ujedno točan odgovor je i najjednostavniji. 

 Koje je rješenje? 

Jedan je korisnik ponudio točan odgovor: "Čovjek uzme 100 dolara iz blagajne. Zatim vrati 100 dolara vlasniku kada plati robu. Ali, vlasnik je tada izgubio robu u vrijednosti od 70 dolara. Vlasnik također gubi 30 dolara kad čovjeku da kusur. Roba u vrijednosti od 70 dolara plus 30 dolara kusura jednako 100 dolara." 

Mnogi su se složili s njim, a jedan je napisao: "Svaki drugi odgovor osim 100 dolara je pogrešan. Koliko god je ovo jednostavan zadatak, mnogi ga još uvijek ne uspijevaju riješiti." 

Pročitajte više