"Autofokus" Borisa Poljaka najbolji dokumentarni film na festivalu u Karlovim Varima

Screenshot: YouTube

NA SINOĆNJEM svečanom zatvaranju 49. Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima "Autofokus" Borisa Poljaka proglašen je najboljim kratkometražnim dokumentarnim filmom, priopćeno je iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Nakon "Visions du Réel" u švicarskom Nyonu u svibnju ove godine, nagrada u Karlovim Varima druga mu je velika međunarodna nagrada. Premijerno je izveden prošle godine u natjecateljskom programu Sarajevo Film Festivala, nagrađen je na Liburnia Film Festivalu i na festivalu 25 FPS. U travnju je proglašen najboljim dokumentarnim filmom na 23. Danima hrvatskog filma, ujedno s najvišom prosječnom ocjenom kritičara među svim filmovima u programu.

"Autofokus" je kratkometražni dokumentarni film o crkvi svetog Nikole iz 12. stoljeća pokraj Nina, koju svake godine posjete brojni turisti. Smještena je na slikovitom brežuljku, sa stablom bora koje raste pored nje. Ovaj dokumentarno-eksperimentalni hibrid metodom skrivene kamere bilježi mnogobrojne turiste koji svakodnevno pohode znamenitu crkvu, a Poljak turiste transformira u glumce u predstavi.

Boris Poljak jedan je od najistaknutijih hrvatskih autora eksperimentalnog i dokumentarnog filma te cijenjeni snimatelj i direktor fotografije. Potpisuje režiju nagrađivanih eksperimentalnih naslova Onkraj (2003.) i Sky Spirits (2010.), oba u korežiji s Damirom Čučićem i kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni Splitski akvarel (2009.).

Nagradu za najbolji film, kristalni globus u glavnom programu 49. Karlovih Vari, osvojio je Corn Island ("Simindis kundzuli") gruzijskog redatelja Georgea Ovashvilija, a najbolji redatelj je Mađar György Pálfi za film Free Fall ("Szabadesés") koji večeras igra i u Međunarodnom programu Pulskog filmskog festivala.

Pročitajte više