Đoletovim koncertom za 9.000 posjetitelja Osijek najavio kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Foto: PR

ČAK OKO 9.000 posjetitelja iz više zemalja, orkestar sastavljen od dvadesetak izvrsnih svirača, impozantna pozornica širine 20 metara, sjajno ozvučenje i rasvjeta, lijepa scenografija, posebno uređen i osvijetljen trg kao koncertni prostor, zvjezdano nebo i, naravno – Đole. 

Sve navedeno i mnogo toga još dogodilo se u subotu navečer na koncertu godine u Osijeku i regiji, odnosno na gostovanju Đorđa Balaševića i njegovih vrhunskih pratećih glazbenika nazvanih Ujedinjeni Mangupi Vojvodine na Trgu sv. Trojstva u Tvrđi, pod nazivom "Pa, tamburama mangupi prepreče put", koji je bio i svojevrsna premijera novog koncertnog prostora na otvorenom u najvećem slavonskom gradu, čime je ujedno i simbolično najavljena njegova kandidatura za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. 

Da Osijek ima veliku šansu i mogućnost to postati dokazuje i činjenica da je, prema procjeni organizatora, više od 50 posto posjetitelja pristiglo izvan Osijeka, automobilima, vlakovima, zrakoplovima i organiziranim autobusima iz cijele Slavonije i Baranje, ali i Zagreba, Makarske, Splita, Istre, Sarajeva, Novog Sada, Subotice, Slovenije, Njemačke, čak i iz dalekih SAD-a i Australije. 

Zbog toga u Osijeku danima prije koncerta nije bilo slobodnog smještaja, svi su kapaciteti bili popunjeni, što je značilo i izravnu korist za grad. Kako je Osijek spreman i pogodan za Europsku prijestolnicu kulture, u više je navrata na koncertu naglasio i sam Đole, za što je također nagrađen velikim pljeskom.

Već od prvih taktova uvodne pjesme "Poluuspavanka" i vriske oduševljenja kojim su brojni obožavatelji dočekali Đoletov izlazak na scenu, bilo je jasno da je riječ o nesvakidašnjem i iznimnom glazbenom događaju sa svjetskom produkcijom kakvu je Osijek rijetko doživio.

Ugođaju je znatno pridonijela i činjenica da su se organizatori, agencija Luminis u suradnji s Udrugom "Grupa građana" Osijek i Balaševićevim menadžmentom, potrudili cijeli trg preurediti u stilu koncerta. Tako su novo ruho, sa zelenilom i cvijećem, dobile fontane, prigodno preimenovane u "zdence želja", drvo ginko ukrašeno je oblačićima s Đoletovim stihovima, tamošnjim ugostiteljskim objektima privremeno su nadjenuta nova imena po naslovima i izrazima iz Balaševićevih pjesama ("Bezdan", "Take It Easy", "Boža zvani Pub", "Na pola puta" i "Bela lađa").

Đole je, u majici sa stiliziranom slikom supruge i producentice Olivere (i ona je bila na koncertu, sa sinom Aleksom) te natpisom "Angelo di Salayca", publici zorno pokazao zašto ove koncerte smatra vrhuncem svoje dosadašnja karijere. Okupivši sjajan sastav raznovrsnih glazbenika koje je nazvao "Panonskom filharmonijom", uključujući i posebnog gosta, Nikšu Bratoša na gitari, tamburaški sastav, klavir (nezaobilazni profesor Aleksandar Dujin), gitare, bas gitare, bubnjeve, violinu (legendarni Ignac Šen), saksofon, klarinet, trubu, "prošetao" je kroz svoju bogatu karijeru dugu već tri i pol desetljeća, a između pjesama nazočnima se obraćao u svojem klasičnom stilu, punom duhovitosti i sentimenta. 

Posebno je bilo za vrijeme pjesme "Ljerka (Korzo)", kada je pozornicom prošetalo tridesetak mlađih i starijih građana, izabranih na audiciji, a čija su imena kasnije bila i projicirana na zgradi Ekonomske i upravne škole Osijek.

Publika je odlično prihvaćala i starije i novije hitove, što je i sam Đole u šali prokomentirao: "Jednom je jedan narodnjak rekao: Lako je Balaševiću raditi koncerte. On svira 50 pjesama koje svi znaju". Tako je otprilike i bilo, a kad je prvi put pokušao otići sa scene nakon tri sata s pjesmom "Kao rani mraz", to mu naravno nije dopušteno i publika ga je vratila klicanjem i skandiranjem "Hoćemo još". 

Svi zajedno potom su se vratili i izveli polusatni bis koji su zaključili s neizbježnom "Odlazi cirkus". "Eto, iako je cijeli dan prijetila kiša, ipak nije pala za vrijeme koncerta. Znao sam ja da predobro kotiram tamo gore, na nebu", pokazao je Balašević, a kad su posjetitelji zatražili još, odgovorio je sa smiješkom: "Ima još puno pjesama koje nismo svirali, ali – kako i zašto ću ponovno doći ako danas sve izvedemo? Ostajte mi dobro i jako mi je drago vidjeti da vas ima. Prebrojte se i ne dajte se ako do sada niste", poručio je Đole, pokupio bijele plišane zečeve koji su doletjeli za vrijeme pjesme "Neki novi klinci", i otišao uz gromoglasni pljesak.

Pročitajte više