Facebook pod istragom zbog skandaloznog istraživanja

Foto: Shutterstock

NAKON kritika zbog kontroverznog eksperimenta stižu i reakcije iz vrha politike.

Vlade Velike Britanije i Irske najavile su istragu protiv Facebooka zbog istraživanja u kojem su manipulirali News Feed korisnika kako bi promijenili njihove emocije. Autor eksperimenta, Adam Kramer, brani čitav projekt, ali to nije nimalo umanjilo negativne reakcije.

U istraživanju je, bez pristanka i bilo kakvog saznanja o njemu, sudjelovalo 700 tisuća korisnika. Facebook je nekima prikazivao veći broj pozitivnih, a drugima veći broj negativnih postova. Korisnici su reagirali sukladno tome pa su oni koji su u svom News Feed uglavnom viđali pozitivne postove imali i pozitivne objave. Oni kojima je Facebook napunio News Feed negativnim emocijama, imali su negativne objave. Time je Facebook dokazao da je raspoloženje korisnika pod utjecajem onoga što čitaju na toj društvenoj mreži.

Financial Times piše da su europske vlade zgrožene istraživanjem. Ured informacijskog povjerenika u Velikoj Britaniji i Irskoj pokreće istragu i namjerava ispitati Facebook o manipuliranju korisnicima. Još uvijek nisu točno utvrdili koji je dio zakona Facebook prekršio, ali žele saznati koliko je osobnih podataka korisnika iskorišteno za tu svrhu i jesu li korisnici dali svoj pristanak za to.

Facebook bi se mogao naći u problemima jer nisu promijenili svoje uvjete poslovanja i u njima korisnicima jasno naznačili da će njihovi postovi biti iskorišteni za istraživanje prije samog eksperimenta, nego tek četiri mjeseca nakon što je on završen.

Forbes piše da je promjena napravljena u svibnju 2012. godine i tada je Facebook u uvjete o korištenju podataka umetnuo rečenicu u kojoj objašnjavaju da se podaci mogu koristiti za "unutarnje operacije, rješavanje problema, analizu podataka, testiranje, istraživanje i poboljšanje usluge". 

Facebook ipak ne treba previše brinuti o ovoj istrazi jer im prijeti samo novčana kazna koja ne može biti veća od 500 tisuća funti. Za milijardera Zuckerberga to je pravi sitniš.

Pročitajte više