Globalno zatopljenje ponovo aktualno: Led na Arktiku topi se brže no što se mislilo



SKUPINA znanstvenika utvrdila je da se led na Arktiku topi većom brzinom no što se dosad pretpostavljalo.

Europska svemirska agencija (European Space Agency) tvrdi da su novi sateliti koje upotrebljavaju pokazali da je u proteklih godinu dana nestalo 90 kubičnih kilometara leda što je 50 posto više od dosadašnjih procjena.

Navodi se da je tome uzrok globalo zatopljenje i rast emitiranja stakleničkih plinova, a ako su njihovi navodni točni čitavo bi arktičko područje ubrzo moglo biti bez leda.

"Preliminarne analize naših podataka pokazuju da led na Arktiku nestaje puno brže nego što smo ranije pretpostavljali", izjavio je dr. Seymour Laxon iz Centra za polarna promatranja i modeliranje londonskog University Collegea, gdje se analiziraju podaci dobiveni uređajem CryoSat-2, koji je 2010. godine pušten u rad kako bi ispitao debljinu leda.

U istraživanje su poslane i podmornice pomoću kojih su snimane promjene u ledu na Sjevernom polu od 2004. godine, a ono je otkrilo da se osim površine leda smanjuje i njegova dubina. Podaci tog istraživanja pokazuju da je 2004. godine volumen leda u središtu Arktika iznosio otprilike 17.000 kubičnih metara, a ove je zime on iznosio 14.000 prema podacima dobivenima uz pomoć CryoSata-2.

Ovi podaci stižu nakon što je ranije ovog mjeseca istraživanje Sveučilišta u Copenhagenu utvrdilo da je grenlandski led puno manje u opasnosti no što se to mislilo, te da se neće otopiti brzinom koja bi drastično podigala razinu mora, jer se otapa u fazama, a ne kontinuirano, iako u trenucima "mirovanja" ne povećava svoj volumen, prenosi Daily Mail.

Pročitajte više