Ipak nisu rekorderi: Naftni mogul bivšoj supruzi mora isplatiti "samo" milijardu dolara

Foto: Gulliver/Getty Images

NAKON što se početkom prošle godine u medijima pojavila priča o razvodu naftnog mogula Harolda Hamma i njegove supruge Sue Ann, mnogi su predviđali kako će biti riječ o najskupljem razvodu u povijesti, a stizale su i informacije kako bi Hamm bivšoj supruzi mogao isplatiti čak dvije milijarde dolara.

No, njegovi su odvjetnici očito odradili dobar posao pa se Hamm izvukao sa samo 995,5 milijuna dolara s tim da trećinu iznosa mora isplatiti do kraja godine. Ostatak iznosa isplaćivat će u obrocima od najmanje sedam milijuna dolara mjesečno.

U svakom slučaju, brakorazvodni rekorder i dalje ostaje medijski mogul Rupert Murdoch koji je bivšoj supruzi morao isplatiti 1,7 milijarde dolara.

Podsjetimo, par je pokrenuo brakorazvodnu parnicu nakon što ga je supruga optužila za nevjeru.

Prema pisanju Forbesa, Hamm je 35. najbogatiji Amerikanac s bogatstvom koje se procjenjuje na 16 milijardi dolara, a njegov Continental Resources nalazi se u top 10 američkih naftnih kompanija.

Od trnja do zvijezda

Priča Harolda Hamma započinje 1945., kada je rođen kao 13. dijete u obitelji farmera u Oklahomi. Nakon teškog djetinjstva, sa 17 godina napušta dom i dolazi raditi na benzinsku crpku u gradić Enid u Oklahomi, paralelno završavajući srednju školu. U međuvremeno se i prvi put oženio i dobio troje djece.

Nešto kasnije osniva tvrtku Shelly Dean Oil Co., nazvanu prema starijim kćerima, kao i autoprijevozničku kompaniju Hamm & Philips. Tvrtke su rasle polako i sigurno i dvadeset godina kasnije, kupuje tvrtku Petro-Lewis i više od 500 crpilišta nafte i plina.

Put prema vrhu

1987. se razvodi od svoje supruge Judith Ann i godinu dana kasnije, ženi 12 godina mlađu ekonomisticu i odvjetnicu Sue Ann s kojom ima dvije kćeri. Sue Ann je bila na svim vodećim pozicijama u kompaniji, no prema njezinom odvjetniku, više nije povezana s Continentalom.

Vjenčali su se 1988. bez predbračnog ugovora što je vrlo lako moglo rezultirati presudom koja bi Hamma koštala polovine njegova bogatstva.


Tijekom devedesetih Continental je najviše napredovao. Prvi je započeo s horizontalnim bušenjem i 2003. ulazi u Bakken u Sjevernoj Dakoti, trenutno najproduktivnije naftno polje.

2007. tvrtka prvi put nudi svoje dionice i vrijednost joj raste nevjerojatnih 500 posto, iako je relativno mala, sa 700 zaposlenika.

2011. Hamm je odlučio biti savjetnik za energiju predsjedničkom kandidatu Mittu Romneyu no nakon poraza republikanaca, odlučio se povući iz politike.

Pročitajte više